Održan sastanak Vojnog odbora EU-a u formatu načelnika glavnih stožera

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/10/2021-10-27-chod_brux-1024x597.jpg
Ovim sastankom obilježena je i 20. godišnjica osnivanja Vojnog odbora EU-a (European Union Military Committee - EUMC) | Foto: EUMC

Na sastanku Vojnog odbora EU-a u Bruxellesu sudjelovao je načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj s izaslanstvom

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj s izaslanstvom sudjelovao je na sastanku Vojnog odbora EU-a (European Union Military Committee – EUMC) u formatu načelnika glavnih stožera država članica Europske unije 25. i 26. listopada 2021. u Bruxellesu u Kraljevini Belgiji.

Sastanak je vodio general zbora Claudio Graziano, predsjedavajući Vojnog odbora Europske unije. Kroz šest tematskih sjednica raspravljalo se o procesu strateškog dijaloga i izradi dokumenta Strateškog kompasa, putu prema instrumentima brzog odgovora Europske unije, presjeku stanja i aktivnostima u ZSOP operacijama (Zajednička sigurnosna i obrambena politika – misije i operacije), suradnji EU i NATO-a u području klimatskih promjena i sigurnosti, provedbi misije EU-a za obučno osposobljavanje u Mozambiku te učinkovitosti obučnih misija Europske unije.

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Joseph Borrell Fontelles naglasio je važnost Strateškog kompasa za razvoj obrambenih sposobnosti Europske unije, krizno upravljanje, suradnju i partnerstvo u području sigurnosti i obrane kao i jačanje zaštitnih mehanizama i otpornosti Europske unije.

Uz admirala Hranja u hrvatskom izaslanstvu bili su vojni predstavnik RH pri NATO i EU kontraadmiral Predrag Stipanović, načelnica Uprave za planiranje GS OSRH brigadna generalica Gordana Garašić i zamjenik vojnog predstavnika za EU brigadir Dean Kranjčec.

Ovim sastankom obilježena je i 20. godišnjica osnivanja Vojnog odbora EU-a (European Union Military Committee – EUMC).

Objava Održan sastanak Vojnog odbora EU-a u formatu načelnika glavnih stožera pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja