Održan sastanak Vijeća za vanjske poslove EU u formatu ministara obrane

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/05/2024-05-29-sastanak-vijeca-za-vanjske-poslove-eu-u-formatu-ministara-obrane-1024x683.jpg
Održan sastanak Vijeća za vanjske poslove EU u formatu ministara obrane | Foto: EU

Državni tajnik Zdravko Jakop sudjelovao je na sastanku Vijeća EU za vanjske poslove u formatu ministara obrane koji je održan 28. svibnja u Bruxellesu

Državni tajnik Zdravko Jakop sudjelovao je na sastanku Vijeća EU za vanjske poslove u formatu ministara obrane koji je održan 28. svibnja 2024. godine u Bruxellesu.

Sastanku Vijeća prethodio je sastanak Upravnog odbora Europske obrambene agencije (EDA) u formatu ministara obrane tijekom kojeg je obilježena 20. godišnjica osnutka EDA-e. Na sastanku je usvojena Dugoročna revizija rada EDA-e, koju je koncem prošle godine inicirao Visoki predstavnik i čelnik Agencije Josep Borrell. Revizija je rezultirala novim temeljnim zadaćama koje će omogućiti Agenciji da na bolji i robusniji način adresira izmijenjeni geopolitički kontekst u potpori država članica.

Tijekom prve radne sjednice sastanka Vijeća razgovaralo se o aktualnoj i budućoj vojnoj potpori Europske unije Ukrajini. U prvom dijelu ove sjednice, ministri su razmotrili ostvareni napredak u potpori Ukrajine te modalitete daljnje žurne potpore u skladu s prioritetnim potrebama. U drugom dijelu ove sjednice razmijenjena su mišljenja s ukrajinskim ministrom obrane Rustemom Umerovim i glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom o kratkoročnoj i dugoročnoj vojnoj potpori Ukrajini.

Razgovaralo se i o temi obrambene spremnosti Unije. Ministri su naglasili važnost daljnjeg jačanja europske obrambene industrijske i tehnološke baze kao ključnog elementa jačanja obrambene spremnosti i razmotrili načine povećanja pristupa javnom i privatnom financiranju. Naglasili su važnost jačanja zajedničkog europskog napora u kontekstu izgradnje obrambenih sposobnosti i jačanja proizvodnih kapaciteta obrambene industrije, ali i buduće pomoći Ukrajini te njenoj obrambenoj industriji.

Tijekom posljednje sjednice sastanka, razgovaralo se o aktualnim temama iz područja obrane i međunarodne sigurnosti kao što je sigurnosna situacija u Crvenom moru i Sahelu te status operacionalizacije Kapaciteta za brzo raspoređivanje (RDC) čija je uspostava predviđena Strateškim kompasom EU-a. Ministri su podržali uspješno djelovanje nove pomorske operacije Europske unije EUNAVFOR ASPIDES kojom se doprinosi slobodi plovidbe i zaštiti pomorske trgovine, dok se u kontekstu Sahela raspravilo o statusu i perspektivi angažmana u okviru EU sigurnosne i obrambene politike u subsaharskoj Africi.

Nastavno na sastanak Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane 28. svibnja, u Bruxellesu se održao i drugi sigurnosno-obrambeni partnerski forum Europske unije “Schuman forum”. Riječ je o događaju koji okuplja EU članice i partnerske države i organizacije s ciljem razmjene mišljenja o globalnim i regionalnim izazovima.

Objava Održan sastanak Vijeća za vanjske poslove EU u formatu ministara obrane pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja