Održan prvi sastanak na visokoj razini u godini hrvatskog predsjedanja CEDC-om

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/04/2021-04-19-cedc-1024x683.jpg
Održan prvi sastanak na visokoj razini u godini hrvatskog predsjedanja CEDC-om | Foto: MORH

Održan sastanak ravnatelja za obrambenu politiku država Srednjoeuropske obrambene suradnje i država jugoistočne Europe pod domaćinstvom Republike Hrvatske – Ministarstva obrane

Pod vodstvom ravnateljice Uprave za obrambenu politiku Dunje Bujan, u ponedjeljak, 19. travnja 2021. održan je prvi ovogodišnji zajednički sastanak ravnatelja za obrambenu politiku Srednjoeuropske obrambene suradnje (Central European Defence Cooperation – CEDC) te država jugoistočne Europe putem videokonferencije.

Sastanku su prisustvovali ravnatelji za obrambenu politiku i visoki predstavnici država članica CEDC platforme – Austrije, Češke Republike, Mađarske, Republike Slovenije, Republike Slovačke i Republike Poljske te visoki predstavnici država jugoistočne Europe – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Albanije, Republike Kosova i Republike Sjeverne Makedonije.

Sastanak je otvorila ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan predstavljanjem prioriteta hrvatskog predsjedanja CEDC-om koji su usko povezani sa zaključcima Zagrebačkog sastanka na vrhu država članica Europske unije i zapadnog Balkana, održanog u svibnju 2020., posebice u kontekstu jačanja otpornosti regije na aktualne sigurnosne izazove koji potječu od dezinformacija i drugih hibridnih aktivnosti.

Podsjetimo, nakon Republike Slovenije, Republika Hrvatska je 1. siječnja 2021. preuzela predsjedanje CEDC-om na razdoblje od godinu dana, tijekom kojeg će biti domaćin brojnih aktivnosti i radionica u cilj jačanja sposobnosti i kapaciteta odgovora na dezinformacijske kampanje i lažne vijesti čija se pojavnost intenzivirala nakon izbijanja pandemije COVID-19.

Sudionici sastanka pozdravili su program hrvatskog presjedanja CEDC-om, kao i nastavak dijaloga te jačanje partnerstva između država CEDC-a i jugoistočne Europe, naglasivši nužnost nastavka i provedbe cjelovitih reformi u cilju ubrzanja procesa proširenja Europske unije te nastavka suradnje na području borbe protiv zajedničkih sigurnosnih ugroza.

„Države jugoistočne Europe su naši saveznici i partneri, a ne samo objekti procesa proširenja. Stoga su ovaj i drugi zajednički sastanci, koji će uslijediti u godini hrvatskog predsjedanja, važan korak na putu ka zajedničkoj europskoj i euroatlantskoj budućnosti“, naglasila je ravnateljica Bujan.

Također, predstavnici država članica CEDC-a razmijenili su stavove o novim sigurnosnim i obrambenim inicijativama EU, s posebnim naglaskom na Strateški kompas i Europski obrambeni fond, koji otvara brojne prilike za intenziviranje suradnje obrambene industrije država srednje Europe.

Srednjoeuropska obrambena suradnja (Central European Defence Cooperation – CEDC) je regionalna sigurnosno-obrambena inicijativa, nastala 2010. godine udruživanjem država srednje Europe (Austrija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka i Češka), dok Poljska u radu inicijative sudjeluje u statusu promatrača.

Objava Održan prvi sastanak na visokoj razini u godini hrvatskog predsjedanja CEDC-om pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja