Održan 6. Zagrebački sigurnosni forum

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2021/09/kln4417-898-1024x683.jpg
Državni tajnik u Jakop i izaslanik ministra obrane Ivica Grebenar sudjelovali su na 6. Zagrebačkom sigurnosnom forumu | Foto: MORH/ F. Klen

Suradnja i razmjena znanja i iskustava sa saveznicima i partnerima najbolji je način da se uhvatimo u koštac s prijetnjama i izazovima 21. stoljeća, poručuje Jakop

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop i izaslanik ministra obrane Ivica Grebenar sudjelovali su u petak, 3. rujna 2021. godine na 6. Zagrebačkom sigurnosnom forumu koji se održao u hotelu “Sheraton” u Zagrebu.

Uz okupljene domaće i inozemne stručnjake za sigurnost i zastupnike u Hrvatskom saboru, forumu je nazočio i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-pukovnik Mate Pađen, predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap i drugi.

U svom obraćanju, državni tajnik Jakop prisjetio se prof. dr. Miroslava Tuđmana koji je, kako je kazao, svojim životom i svojim djelom dao nemjerljiv doprinos proučavanju sigurnosnih tema.

„Promišljati i davati odgovore na sigurnosne prijetnje i izazove nikada nije bilo lako, osobito danas kada se zbivanja ubrzavaju i kada se geopolitička situacija mijenja iz sata u sat i kada razmjeri i razornost takvih događaja – poput recentnog u Afganistanu – proizvode nove izazove i potencijalne krize“, rekao je Jakop i dodao kako Republika Hrvatska kao dio odgovorne globalne demokratske zajednice ima obavezu ubrzati reakcije, predviđanja i prevenirati sve pojavnosti hibridnih prijetnji.

„Vlada Republike Hrvatske ovu zadaću shvaća vrlo ozbiljno. Zato se Hrvatska u lipnju ove godine pridružila Europskom centru izvrsnosti za suzbijanje hibridnih prijetnji u Helsinkiju, u Finskoj. Ministarstvo obrane je u okviru ovogodišnjeg hrvatskog predsjedanja Srednjoeuropskom obrambenom suradnjom organiziralo dvije stručne radionice na temu „Suzbijanja lažnih vijesti i dezinformacijskih kampanja“. Vjerujemo da je upravo suradnja i stalna razmjena znanja i iskustava s našim saveznicima i partnerima najbolji način da se uhvatimo u koštac s prijetnjama i izazovima 21. stoljeća“, kazao je državni tajnik .

„Duboko sam uvjeren kako će rasprave na ovogodišnjem Zagrebačkom sigurnosnom forumu dati odgovore na mnoga pitanja, a promišljanja poslužiti kako putokazi u izgradnji efikasnijih odgovora na sve izazove koji prijete našoj sigurnosti“, zaključio je.

Na Zagrebačkom sigurnosnom forumu okupljenima se, između ostalih, obratio i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” general-pukovnik Mate Pađen, predsjednik Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Gordan Akrap te ravnatelj Zaklade Konrad Adenauer Holger Haibach.

Objava Održan 6. Zagrebački sigurnosni forum pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/51420485787_3b49e312ef_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/51421993944_a9eee09992_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/51420485537_ee833b1eee_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/51422216830_1f862b5cb9_o.jpg


Priopćenja