17. hrvatsko vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/m_bistrica_04102009_14_v.jpg

"Neka ovo hodočašće bude poticaj da živimo svoje kršćanske vrijednosti", poručio je vojni ordinarij Juraj Jezerinac vojnicima i policajcima, te hrvatskim braniteljima i ratnim vojnim invalidima okupljenima u Mariji Bistrici na 17. hrvatskom vojno-redarstvenom hodočašću, održanom 4. listopada.


Tradicionalno hodočašće, provedeno u organizaciji Vojnog ordinarijata u RH i Glavnog stožera OS RH-a, i ove je godine okupilo mnoštvo vjernika iz cijele Hrvatske, a zajedno s pripadnicima hrvatske vojske i policije, te djelatnicima MUP-a i MORH-a bili su i pripadnici bosanskohercegovačkih oružanih snaga. Na hodočašću su sudjelovali i predstavnici Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te braniteljskih udruga, pripadnici Hrvatske vatrogasne zajednice i Saveza povijesnih postrojbi HV-a, izaslanstva Sabora i Vlade, te Vojno-diplomatskog zbora. Zapovjednik hodočašća bio je zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Zvonko Peternel,  a uoči misnog slavlja okupljene su pozdravili ministar untarnjih poslova Tomislav Karamarko i državni tajnik MORH-a Željko Goršić.
"Danas kada nastojimo u našim ministarstvima voditi brigu o svakom čovjeku, ulaskom u NATO i u druge međunarodne asocijacije želimo još više svijetu pokazati gdje su korijeni naše moralnosti bili u Domovinskom ratu i gdje gradimo našu etičnost i moralnost za vrednote koje su nam potrebne da pridonesemo miru i pomirenju među narodima", rekao je državni tajnik Goršić. Podsjećajući na goleme žrtve hrvatskih branitelja, ministar Karamarko istaknuo je značenje krunice oko vrata hrvatskog vojnika i redarstvenika. Ujedno je podsjetio pripadnike hrvatske vojske i policije na njihovo posebno poslanstvo u obnašanju vojno-redarstvenih dužnosti, te je sve hodočasnike pozvao na zajedništvo.
Misno slavlje na prostoru crkve na otvorenom Bl. Alojzija Stepinca predvodio je biskup Juraj Jezerinac, a uz vojnog ordinarija na koncelebriranom misnom slavlju sudjelovao je i mađarski vojni biskup Laszlo Biro, kao i generalni vikar Josip Šantić te vojni i policijski kapelani. "Ako želimo izgraditi Hrvatsku, ona mora biti izgrađena na sigurnim temeljima. Kuća ne može biti stabilna, ako nije postavljena na sigurne temelje jednoga naroda i čovječanstva, jer "jake i sretne Hrvatske nema bez jakih, fizički i moralno zdravih, zadovoljnih hrvatskih obitelji, a njih neće biti bez čestitih i zdravih pojedinaca i bez zdrave i valjane djece", rekao je blaženi kardinal Alojzije Stepinac, istaknuo je u svojoj propovjedi biskup Jezerinac, poručivši: "Jedno je jasno: bez brojnih čestitih obitelji neće biti u mogućnosti da opstane i preživi ovaj narod".



Priopćenja