Održana konferencija za medije povodom aktivnosti u Kninu 4. i 5. kolovoza 2011. godine

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pressica_02082011_v.jpg

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice VRO „Oluja“, danas, u utorak, 2. kolovoza, u Kninu je održana konferencija za medije na kojoj su o aktivnostima povodom ove obljetnice govorili čelnik Provedbenog stožera za obilježavanje obljetnice i zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH za operacije,  kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik Gardijske motorizirane brigade HkoV-a brigadni general Mladen Fuzul, te gradonačelnica Grada Knina Josipa Rimac.

Kontraadmiral Zdenko Simičić u svom je obraćanju naglasio da je obljetnica organizirana suradnjom triju ministarstava, Ministarstva obrane,  Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Ministarstva unutarnjih poslova. Istaknuo je kako se povodom šesnaeste obljetnice na gradskom stadionu HNK „Dinara“ u Kninu postrojava šesnaest postroja u kojima će sudjelovati preko 1200 pripadnika OSRH, udruga branitelja i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova. Također kontraadmiral Simičić je istaknuo kako će  po prvi puta u sklopu postroja javnosti biti prezentiran i postroj EU Borbenih skupina u kojima RH sudjeluje kroz ostvarivanje zadaća i misija Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU. „U sklopu postroja EU Borbene skupine bit će izložena i Borbena oklopna vozila Patria, vozila HMMV, koji su već u uporabi u misiji ISAF u Afganistanu, vozila veze, vojne policije i NBKO“, rekao je kontraadmiral Simičić. Na kraju je naglasio kako „Oružane snage RH su ponosne što i ove godine mogu uveličati proslavu iznimne vojno-redarstvene operacije Oluja“, zahvalivši na kraju na pomoći i potpori u organizaciji i Gradu Kninu.

Zapovjednik Gardijske motorizirane brigade HKoV-a brigadni general Mladen Fuzul predstavio je plan aktivnosti u Kninu, 4. i 5. kolovoza, te je istaknuo kako će u sklopu EU Borbenih skupina na gradskom stadionu, u petak, 5. kolovoza po prvi puta na jednom mjestu biti do sada izložen najveći broj Borbeno oklopnih vozila. Govoreći o dosadašnjem angažmanu OS RH u EU Borbenim skupinama istaknuo je kako su pripadnici OS RH do sada u prvoj polovici ove godine sudjelovali u okviru nordijske borbene skupine, te kako je planirano sudjelovanje pripadnika  OS RH u EU Borbenoj skupini u kojoj će vodeća nacija biti Njemačka, u  drugoj polovici 2012. Istaknuo je kako je ove godine planirana borbena obuka koja je  prvenstveno usmjerena na operacije stabilnosti i potpore. „Angažman pripadnika OS RH u sklopu EU Borbenih skupina doprinos je koji RH dajemo Europskoj  sigurnosnoj i obrambenoj politici, posebice u trenutku kada očekujemo uskoro punopravno članstvo u EU“, rekao je general Fuzul, nadodavši kako su postroji pripadnika OSRH prvenstveno usmjereni na prikaz naših pripadnika u međunarodnim vojnim operacijama, ali i kako je izrazito ponosan na postroje hrvatskih branitelja i snaga MUP-a koji su dali najveći obol našoj pobjedi u Domovinskom ratu.

Gradonačelnica Grada Knina Josipa Rimac je predstavila program obilježavanja obljetnice koji je u Gradu Kninu započeo već krajem srpnja. Kao središnji događaj je istaknula otkrivanje spomenika „Hrvatske pobjede Oluja 95'“ u centru Knina, a u čast svim hrvatskim braniteljima. Naglasila je kako su na ovom Spomeniku upisane sve postrojbe koje su sudjelovale u VRO Oluja, kao i značajnije operacije koje je vodila Hrvatska vojska. „Ovaj Spomenik predstavlja umjetnost,  arhitekturu i hrvatsku povijest spojene u jedno“, rekla je Rimac. Na kraju je pozvala sve građane Knina i RH da svojim dolaskom uveličaju svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice VRO "Oluja".

Program obilježavanja 4. I 5. Kolovoza u Kninu možete detaljnije pogledati internet stranici morh.hr



Priopćenja