Odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva nije donesena

Ministarstvo obrane RH, povodom napisa objavljenog u Jutarnjem listu od 15. siječnja 2016. godine pod naslovom "Odustajemo od vlastitog borbenog zrakoplovstva jer nemamo novaca", u cilju istinitog obavješćivanja javnosti dužno je iznijeti reagiranje na ovaj tekst.

Naime, do sada nije donijeta nikakva odluka iz koje bi se mogli izvući zaključci implicirani u naslovu teksta objavljenog u Jutarnjem listu. Bitno je naglasiti kako je, sukladno Dugoročnom planu razvoja OS RH 2015.-2024. predviđeno da se odluka o budućnosti borbenog zrakoplovstva treba donijeti do kraja 2016. godine. Dakle, odluka o mogućnosti i modalitetima razvoja sposobnosti borbenog zrakoplovstva, o kojoj se u tekstu govori, u ovom trenutku nije, niti može biti donesena.

Također, MORH je u proteklom periodu prikupljao neobvezujuće informacije (Request for Information – RFI) o raznim međunarodnim tvrtkama koje proizvode borbene avione kako bi se u narednom periodu mogla napraviti što kompletnija analiza i stanje na tržištu. Stav Ministarstva obrane iznesen više  puta je kako Hrvatska treba zadržati borbeno zrakoplovstvo i kako i dalje treba izgrađivati ovu kompleksnu sposobnost.

No, kao što je već i ranije naglašeno, s obzirom na važnost, odluka o tome donijet će se nacionalnim konsenzusom i uključivat će i puno širi aspekt od MORH-a.



Priopćenja