Obilježena 31. obljetnica Hrvatske ratne mornarice

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/09/2022-09-16-hrm-1-1024x683.jpg
Obilježena 31. obljetnica Hrvatske ratne mornarice | Foto: MORH/ T. Brandt

U sklopu obilježavanja obljetnice Hrvatske ratne mornarice, Ministarstvo obrane RH i Hrvatska vojska u Splitu i Makarskoj organiziraju Dane otvorenih vrata na brodovima HRM-a

U Splitu je u petak 16. rujna 2022. godine obilježena 31. obljetnica Hrvatske ratne mornarice.
Obilježavanje je počelo polaganjem vijenca u more u Kaštelanskom zaljevu poginulim pripadnicima HRM-a u Domovinskom ratu, a središnja svečanost održana je u Domu HV “General-bojnik Ivo Jelić”.

Izaslanik ministra obrane Branko Hrg zahvalio je pripadnicima HRM-a na svemu što su učinili u Domovinskom ratu i obrani hrvatske obale i otoka. “Imali ste i imate hrabrosti sučeliti se sa izazovima i iz svake situacije izaći kao pobjednici. Biti pripadnikom Hrvatske ratne mornarice nije lako, ali je časno i budi ponos. Ovo je tehnička grana, u kojoj nadogradnja znanja, usvajanje novih sposobnosti i vještina nikada ne završava”, rekao je državni tajnik Hrg. Istaknuo je kako je Vlada Republike Hrvatske odlučna u namjeri da HRM modernizira i opremi te i na taj način pokaže kako modernizacija nije trošak, već investiranje u sigurnost i mir.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli zahvalio je svima koji su položili svoje živote za slobodu domovine i njezinu budućnost te dali svoj doprinos obrani, ustrojavanju i izgradnji Hrvatske ratne mornarice istaknuvši: “Povijest će nas pamtiti po onome što smo učinili i kako smo reagirali dok je bio naš red na straži. Snaga koja grabi naprijed unatoč svim poteškoćama i ograničenjima je čovjek kojemu zahvaljujem za sve što je činio i što čini za razvoj Hrvatske ratne mornarice”.

Svečanosti su nazočili Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera general-pukovnik Siniša Jurković, pripadnici OSRH i drugi.

U prigodi obljetnice najzaslužnijim pripadnicima HRM-a uručena su odlikovanja, promaknuća, nagrade i pohvale.

Ministarstvo obrane RH i Hrvatska vojska u poslijepodnevnim satima organiziraju Dane otvorenih vrata na brodovima HRM-a.
Zainteresirani posjetitelji moći će u Splitu (Gat Sv. Duje) razgledati raketne topovnjače RTOP-12 “KRALJ DMITAR ZVONIMIR” i RTOP-42 “DUBROVNIK” te VGB “MODRULJ” 202, pratiti natjecanje pripadnika HRM-a i kadeta studija Vojnog pomorstva u vezivanju čvorova te naučiti tehniku vezivanja čvorova od pripadnika HRM-a, za što će najuspješnijima biti dodijeljeni prigodni darovi.

Posjetitelji zainteresirani za karijeru u Hrvatskoj vojsci moći će se iz prve ruke informirati o sveučilišnim studijskim programima Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, o studijskom programu Vojno pomorstvo, koji je pokrenut u suradnji sa Sveučilištem u Splitu, kao i o zanimanju vojnog pilota te programu dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

U nedjelju 18. rujna 2022. u Makarskoj (gradska luka) od 16 do 19 sati za posjetitelje će biti otvoren desantni brod minopolagač DBM.

Objava Obilježena 31. obljetnica Hrvatske ratne mornarice pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja