MORH izvijestio saborski Odbor za obranu o procesu nabave VBA

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/default-570x300-morh.jpg
Ministarstvo obrane Republike Hrvatske | MORH

Republika Hrvatska inzistira da dobije zrakoplov koji je tražila jer je struka definirala kakav tip aviona nam treba, ističe Krstičević

Na tematskoj sjednici Odbora za obranu Hrvatskog sabora održanoj u četvrtak, 13. prosinca 2018. Ministarstvo obrane RH na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga  generalom zbora Mirkom Šundovom, informiralo je Odbor za obranu Hrvatskog sabora o trenutnom statusu projekta nabave višenamjenskoga borbenog aviona.

Tom prigodom, članovi saborskog Odbora za obranu istaknuli su kako su im dane jasne i detaljne informacije od strane MORH-a o ovoj temi.

Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan nakon održane sjednice istaknuo je kako je Saborski odbor za obranu vrlo detaljno i iscrpno informiran od strane ministra i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i njegovog  tima o svim radnjama koje su poduzete od donošenja Odluke na razini Vlade Republike Hrvatske do današnjeg dana, u razgovorima s partnerima, a to je Država Izrael, te što je sve napravljeno u tom periodu, koliko je posla obavljeno i koje sve pripreme su napravljene i gdje se cijeli proces nalazi u ovom trenutku.

"Vrlo otvoreno i detaljno se odgovaralo na sva postavljena pitanja i mogu u svoje osobno ime i u ime Odbora reći kako smo zadovoljni s dobivenim informacijama. Činjenica je da je ovo bilo potrebno iz razloga jer se različite informacije pojavljuju u javnosti. Vjerujem da će se ovaj postupak koji je sada između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država za odobrenje za prodaju zrakoplova Republici Hrvatskoj uspješno okončati da bi se potpisao ugovor između Hrvatske i Države Izrael. Garancije s jedne i s druge strane u pisanom obliku su prisutne", rekao je Dragovan.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je sve članove Odbora detaljno upoznao s trenutnim statusom projekta. 

"Proces je vođen vrlo sustavno, temeljito, detaljno i ono što je ključno, u funkciji hrvatskih nacionalnih interesa. Pred nama su se sad našli određeni izazovi, ali vjerujem kako će Sjedinjene Američke Države i Država Izrael međusobno postići dogovor. Naglašavam još jednom kako Republika Hrvatska otpočetka inzistira, čuli ste i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a čuli ste i stav Ministarstva obrane; da dobije one avione koje smo tražili u zahtjevu za ponudu. Država Izrael obvezala se da ćemo dobiti te zrakoplove i Sjedinjene Američke Države su dale odobrenje u tom  trenutku, 15 dana prije otvaranja ponuda Državi Izrael da može nuditi zrakoplov i da ga sutra potencijalno može prodati Hrvatskoj." 

Također, u tom kontekstu Krstičević dodaje : "Upravo zbog odgovornosti, nakon prvog koraka u procesu donošenja odluke i sjednice Saborskog odbora za obranu, proveli smo dodatne konzultacije i onda krajem trećeg mjeseca donijeli konačnu odluku. Republika Hrvatska inzistira da dobije onaj zrakoplov koji je tražila jer je upravo struka definirala kakav tip aviona nam treba", poručio je ministar naglasivši kako je odluka donesena na državnoj razini jednoglasno.

"Čekali smo na ovu odluku gotovo 20 godina i konačno smo kroz proces donošenja odluke na državnoj razini jednoglasno došli do te odluke. Riječ je o najboljoj odluci jer smo u isto vrijeme, vodili računa o očuvanju mira i sigurnosti u Republici Hrvatskoj, ali i imali razumijevanje za druge resore u Hrvatskoj; pazili smo na druge potrebe hrvatskog društva, kao što je školstvo, zdravstvo…", zaključuje Krstičević i dodaje kako će i dalje nastaviti raditi na jačanju i modernizaciji Hrvatske vojske.

Priopćenja