Obilježena 18. godišnjica smrti prvog predsjednika RH Tuđmana

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/tudman-obljetnica-2017.jpg
Foto: HINA
Brojna državna izaslanstva su u nedjelju, 10. prosinca 2017. godine, na zagrebačkom Mirogoju, položila vijence na grob prvog predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oruzanih snaga dr. Franje Tuđmana.

Na Mirogoju se okupilo izaslanstvo Vlade RH predvođeno predsjednikom Andrejem Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane RH Damirom Krstičevićem, bivši suradnici prvog hrvatskog predsjednika, mnogi generali, izaslanstvo Grada Zagreba s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojni građani, koji i nakon 18 godina dolaze iz svih dijelova Hrvatske odati počast prvom hrvatskom predsjedniku pod kojim je nastala moderna i neovisna hrvatska država.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je istaknuo vizionarsku, okupljajuću, državničku politiku prvog hrvatskog predsjednika Tudmana koja je u nezahvalnim međunarodnim okolnostima vodila Hrvatsku prema oslobođenju u Domovinskom ratu.

Kao zadaće u trećem desetljeću hrvatske demokracije, izdvojio je poboljšanje standarda i kvalitete života naših ljudi, unaprjeđivanje demokracije, međusobne tolerancije, poštivanja ljudskih i manjinskih prava. "To je vizija moderne demokratske Hrvatske a vjerujem da bi to s nama, da je živ, podijelio i prvi hrvatski predsjednik", zaključio je Plenković.

U crkvi Sveta Mati Slobode u večernjim satima održana je sveta misa za prvog predsjednika Republike Hrvatske dr. Franju Tuđmana. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je msgr. Juraj Jezerinac, vojni biskup u miru, koji je u propovijedi istaknuo da je istina izgubila objektivno uporište u čovjekovoj savjesti podsjetivši da je na Hrvatsku izvršena agresija s ciljem uništenja hrvatskog naroda.

Priopćenja