Obilježavanje Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2023/05/2023-05-24-dan-osrh-1024x590.jpg
Obilježavanje Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske

32. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske obilježit će se nizom događanja u Zagrebu, u vojarnama i gradovima diljem Hrvatske

Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske ove godine obilježit će se nizom događanja.

Obilježavanje dana Hrvatske vojske počinje u petak 26. svibnja, kada je predviđeno polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen-obilježjima Domovinskog rata kod središnjih križeva u županijskim središtima u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Vijenci će se položiti i na posljednjim počivalištima preminulih ministara obrane kao i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

Također u petak, 26. svibnja planirano je održavanje Dana otvorenih vrata u vojarnama gdje će posjetiteljima biti predstavljen vojni poziv.

U Karlovcu u Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u petak, 26. svibnja 2023. godine održat će se svečana akademija na kojoj će biti uručena odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima Hrvatske kopnene vojske.

Središnje obilježavanje Dana Hrvatske vojske u nedjelju 28. svibnja započet će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj i na krematoriju gdje će izaslanstva MORH-a i Glavnog stožera OS RH položiti vijence u spomen parku “Glas Hrvatske žrtve – Zid boli” kao i ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja. Vijenci će biti položeni i na posljednjem počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana kao i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

Svečana akademija u prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održat će se u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Zagrebu s početkom u 11 sati gdje je predviđena nazočnost visokih uzvanika. Na svečanoj akademiji uručit će se prigodna odlikovanja, medalje, promaknuća, pohvale i nagrade pripadnicima Hrvatske vojske te pehar i nagrade pobjednicima natjecanja “Memorijal Davor Jović – Prvi za Hrvatsku 2023”.

Sveta misa služit će se u Crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu s početkom u 14 sati.

Na Sportsko rekreacijskom centru Jarun u Zagrebu u nedjelju 28. svibnja od 10 do 20 sati bit će organizirana tradicionalna izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske i MUP-a za posjetitelje. Predviđene su i pokazne vježbe sposobnosti Počasno-zaštitne bojne, Pukovnije Vojne policije te Zapovjedništva specijalnih snaga, a planiran je i prigodan letački program akro grupe Krila Oluje i prelet MIG-a Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

U sklopu glazbenog dijela programa na Jarunu održat će se prigodni koncert Jazz orkestra Hrvatske vojske s početkom u 19 sati. Za najmlađe posjetitelje predškolske uzrasti bit će postavljen i sportski poligon.

Predstavnici medija će biti pravovremeno obaviješteni o načinu akreditacije za pojedine medijske događaje.

Objava Obilježavanje Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske pojavila se prvi puta na MORH.



Najave