Obilježava se 75. obljetnica NATO saveza

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/04/2024-04-04-nato-1024x683.jpg

Zaključno je s 2023. godinom, ukupno 9483 pripadnika Hrvatske vojske sudjelovalo u NATO vođenim misijama, operacijama i aktivnostima

Na današnji dan prije 75 godina, 4. travnja 1949. godine potpisan je u Washingtonu sporazum kojim je osnovana Organizacija sjevernoatlantskog ugovora – NATO savez.

Republika Hrvatska članicom NATO saveza postala je polaganjem svog ratifikacijskog dokumenta 1. travnja 2009. godine.

Članstvom u Sjevernoatlantskom savezu Hrvatska se kontinuirano potvrđuje kao predana i pouzdana članica Saveza te od prvoga dana sudjeluje u svim najvažnijim aktivnostima NATO-a.

Zaključno je s 2023. godinom, ukupno 9483 pripadnika Hrvatske vojske sudjelovalo u NATO vođenim misijama, operacijama i aktivnostima.

Prije svega, potrebno je istaknuti savezničke operacije i misije Afganistanu, na Kosovu, u Iraku, na Mediteranu te borbenim skupinama na Istočnom krilu Saveza. Dajući svoj doprinos operacijama, misijama i aktivnostima Saveza te borbenim skupinama, Hrvatska ispunjava svoje međunarodne obveze u stabilizaciji kriznih žarišta, razvija sposobnost vlastitih Oružanih snaga te usvaja i prenosi prethodno stečena znanja.

Oružane snage Republike Hrvatske trenutno sudjeluju u četiri od osam borbenih skupina na Istočnom krilu Saveza te u sljedećim misijama i operacijama pod mandatom NATO-a: NATO misija Irak, operacija Sea Guardian, Stalnoj NATO skupini protuminskih snaga 2, i u operaciji KFOR.

Nadalje, Hrvatska je aktivan sudionik višegodišnjeg procesa promišljanja transformacije NATO saveza, procesa koji ima za cilj dodatno konsolidirati NATO politiku, resurse i financije kako bi se Savez mogao na odgovarajući način nastaviti nositi s aktualnim i budućim izazovima.

Dodatno, svjesna kako je njezina odgovornost za vlastito susjedstvo ulaskom u NATO još dodatno porasla, Hrvatska se u okviru Saveza afirmirala kao jedan od najsnažnijih zagovaratelja daljnjeg proširenja Saveza na prostor Jugoistoka Europe.

Poseban naglasak stavljen je i na tematiku žena, mira i sigurnosti u kontekstu provedbe rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Imajući u vidu sve složenije sigurnosno okružje u Europi posljednjih nekoliko godina, Hrvatska dodatno nastavlja potvrđivati svoju vjerodostojnost kao članica Saveza.

Ovim povodom će u Zagrebu 4. travnja od 18 do 21 sat, biti prigodno osvjetljene Zagrebačke fontane (Sveučilišna livada).

Objava Obilježava se 75. obljetnica NATO saveza pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja