Obilježavanje 17. obljetnice Maslenica

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/maslenica_22012010_v.jpg

Polaganjem vijenaca ispred Središnjeg križa na Gradskome groblju u Zadru u petak, 22. siječnja, počelo je višednevno obilježavanje 17. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Maslenica".

Vijence su položili novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović sa suradnicima, u ime Vlade RH ministri obrane i unutarnjih poslova Branko Vukelić i Tomislav Karamarko, u izaslanstvu Oružanih snaga RH zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Zdenko Simičić, zapovjednik Hrvatskog ratne mornarice kontraadmiral Ante Urlić, načelnik stožera Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske OS RH brigadni general Alojz Tomašević i zapovjednik Gardijske motorizirane brigade HKoV-a OS RH brigadni general Mladen Fuzul, u izaslanstvu Ravnateljstva policije glavni ravnatelj policije Oliver Grbić, predstavnici Grada Zadra i Zadarske županije, te mnoga izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradova i općina u Zadarskoj županiji.
Vojno-redarstvena operacija "Maslenica" je prva velika akcija Hrvatske vojske kojom je oslobođen veći dio zadarskoga zaleđa i omogućen promet između sjevera i juga Hrvatske. Počela je 22. siječnja 1993. ujutro i u tri dana oslobođeno je petnaestak sela u zadarskome zaleđu, a neprijateljske su snage odbačene 13 kilometara od Zadra. U operaciji oslobođene su strateške točke, poput Novskog ždrila, Zrakoplovne baze Zemunika i zadarske Zračne luke, a nakon nekoliko dana oslobođena je i brana Peruča u blizini Sinja. U tri dana, koliko je trajala operacija "Maslenica", poginulo je 18 hrvatskih branitelja, 158 ih je teže i lakše ranjeno, a do 31. ožujka u obrani područja oslobođenog u toj akciji, poginulo je ukupno 112 hrvatskih branitelja.

    17. obljetnica Maslenica

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeavanje-17-obljetnice-maslenica/maslenica_22012010_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeavanje-17-obljetnice-maslenica/maslenica_22012010_5.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeavanje-17-obljetnice-maslenica/maslenica_22012010_6.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/obiljeavanje-17-obljetnice-maslenica/maslenica_22012010_7.jpg


Priopćenja