Obalna straža RH doteglila lajbot u luku Sobra na Mljetu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/lifeboat_27102011_v.jpg

Obalna straža RH, temeljem zaprimljene dojave Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje u Rijeci o uočenom plutajućem plovilu (lajbot) malteškog broda Reina 1, locirala je i preuzela u tegalj lajbot, a kojeg su po zahtjevnim meteo uvjetima, nešto prije 20,00 sati  26. listopada 2011. godine, doteglili u luku Sobra na otoku Mljetu.

Plutajući lajbot predstavljao je opasnost za sigurnost pomorskog prometa na plovnim putovima stoga je bilo nužno što prije ga locirati i otegliti. Brod „Faust Vrančić“ pronašao je lajbot 3 nautičke milje (NM) južno od otoka Mljeta, a nakon što su ronitelji provjerili moguća oštećenja lajbota, proveden je postupak tegljenja. Zbog izuzetno loših meteo uvjeta i jakog juga lajbot nije otegljen u luku Gruž već u najbližu luku zaklona na otoku Mljet u uvalu Sobra. Lajbot će preuzeti lučka kapetanija Dubrovnik odnosno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, zbog pomorske havarije koja je zadesila brod „Reina 1“.

Ovom akcijom spasilački brod „Faust Vrančić“ izvršio je temeljne zadaće Obalne straže RH koje se odnose na sigurnost plovidbe te na traganje i spašavanje. Nakon izvršene zadaće „Faust Vrančić“ nastavio je s redovnim nadzorom zaštite prava i interesa RH na moru.



Priopćenja