O nacrtu Strategije nacionalne sigurnosti na FPZG-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/sns_20110125_04_v.jpg

Na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu danas je, 25. siječnja 2011., kao dio javne rasprave o nacrtu Strategije nacionalne sigurnosti, održan Okrugli stol s predstavnicima stručne i akademske javnosti. Ispred MORH-a, kao nositelja izrade dokumenta, u raspravi su sudjelovali ministar obrane RH Davor Božinović i državni tajnik Pjer Šimunović. Među sudionicima bili su i savjetnik Predsjednika RH za obranu Zlatko Gareljić, te tridesetak javno poznatih djelatnika i suradnika hrvatskih visokih učilišta i znanstvenih te državnih institucija poput Vlatka Cvrtile, Nenada Zakošeka, Tončija Tadića, Miroslava Tuđmana, Siniše Tatalovića, Igora Dekanića, Božidara Javorovića, Joška Morića i drugih.

U uvodnom govoru ministar Božinović izrazio je uvjerenje da u hrvatskoj akademskoj zajednici postoji niz stručnjaka koji mogu doprinijeti izradi Strategije. „Dužnost je MORH-a staviti dokument na javnu raspravu i čuti što više savjeta i prijedloga kakao ga učiniti što boljim“, rekao je ministar podsjetivši da su se neke od primjedbi proizašlih iz javne rasprave već pokazale korisnima. Završni dio rasprave, prije no što Nacrt bude upućen u Sabor RH, bit će Okrugli stol u organizaciji Vlade RH, najavio je Božinović.

Nakon kraće prezentacije o Strategiji, uslijedila je rasprava. Svi sudionici su pohvalili činjenicu da je Dokument stavljen na javnu raspravu, te sukladno svojim različitim znanstvenim i stručnim profilima, iznijeli niz primjedbi i zamisli. Najčešći prijedlozi odnosili su se na preciznije definiranje nacionalnih ciljeva i interesa, veće isticanje uloge pojedinaca i građana, uloge iseljeništva, Domovinskog rata kao temelja moderne hrvatske države, potrebu da Dokument bude detaljniji i više analitički, pa čak i na druge metodološke pristupe u izradi Strategije.

Nakon rasprave, ministar Božinović je iznio zaključak da je ona jasno pokazala da znanost i državne institucije moraju postići viši stupanj suradnje i razmjene mišljenja, i to je njena najveća vrijednost. Institucije se trebaju otvoriti stručnjacima i to je praksa u Svijetu, rekao je Božinović, koji smatra da se samo na taj način može doći do kvalitetnog dokumenta. Od iznijetih prijedloga ministar najzanimljivijima smatra veće isticanje Domovinskog rata kao temeljne vrijednosti, kao i uloge pojedinca te hrvatskog iseljeništva.

Savjetnik Predsjednika Gareljić je nacrt Dokumenta označio kao dobar, uz dodatak da ima mjesta za njegovo poboljšavanje „i to najviše zahvaljujući raspravama poput današnje“.

U zaključku rasprave, državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović rekao je da je čuo niz vrijednih, smislenih i konkretnih prijedloga. Smatra da Dokument mora biti interdisciplinaran, mora imati praktičnu vrijednost i ne smije biti predetaljan. Niz pitanja o kojima smo danas razgovarali detaljno je razrađen u posebnim strategijama, zaključio je Šimunović.

    O nacrtu Strategije nacionalne sigurnosti na FPZG-u

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/javna-rasprava-o-strategiji-nacionalne-sigurnosti-na-fpz/sns_20110125_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/javna-rasprava-o-strategiji-nacionalne-sigurnosti-na-fpz/sns_20110125_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/javna-rasprava-o-strategiji-nacionalne-sigurnosti-na-fpz/sns_20110125_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/javna-rasprava-o-strategiji-nacionalne-sigurnosti-na-fpz/sns_20110125_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/javna-rasprava-o-strategiji-nacionalne-sigurnosti-na-fpz/sns_20110125_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/javna-rasprava-o-strategiji-nacionalne-sigurnosti-na-fpz/sns_20110125_06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/javna-rasprava-o-strategiji-nacionalne-sigurnosti-na-fpz/sns_20110125_07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/javna-rasprava-o-strategiji-nacionalne-sigurnosti-na-fpz/sns_20110125_08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/javna-rasprava-o-strategiji-nacionalne-sigurnosti-na-fpz/sns_20110125_09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/javna-rasprava-o-strategiji-nacionalne-sigurnosti-na-fpz/sns_20110125_10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/javna-rasprava-o-strategiji-nacionalne-sigurnosti-na-fpz/sns_20110125_11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/javna-rasprava-o-strategiji-nacionalne-sigurnosti-na-fpz/sns_20110125_12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/javna-rasprava-o-strategiji-nacionalne-sigurnosti-na-fpz/sns_20110125_13.jpg


Priopćenja