Nove borbene odore za hrvatske Oružane snage

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/odora_v.jpg

Ministar obrane RH Branko Vukelić i direktor tvrtke „KROKO - Internacional d.o.o.“ Denis Popović, nositelj ugovora Zajednice ponuditelja potpisali su danas, 13. ožujka, Ugovor o nabavi novih borbenih odora za potrebe OSRH za 2009. godinu, uz mogućnost višegodišnjih nabavki. Riječ je o nabavci novih borbenih odora koje su drugačijih tehničkih i vizualnih značajki u odnosu na stare odore. Radi se o količini od 10 000 kompleta od čega 8500 za potrebe Oružanih snaga na području Hrvatske (prikrivna, prevladavajuće zelene boje u digitalnom tisku), te 1500 za korištenje u mirovnim misijama (prikrivna, boje pustinje u digitalnom tisku).

Specifičnost nove odore su sirovinski sastav, produljen rok uporabe, visoka postojanost boja, povećana prozračnost i stabilnost materijala, kao i posebno dizajnirana prepoznatljiva „šara“. Rok uporabe nove odore je dvije godine, čime je povećana dugotrajnost nošenja. Ministartsvo obrane će za nove odore iz proračuna u ovoj godini izdvojiti 40 milijuna kuna.
Unazad nekoliko godina MORH je intenzivno radio na izradi tehničkih uvjeta za novu odoru, a temeljem čega je pokrenut i pilot projekt izrade odora za potrebe pripadnike OSRH u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu. Pritom su tijekom uporabe uočavani sitni nedostatci te se kod svake nove izrade prilagođavale zahtjevima korisnika odore to jest pripadnika OSRH. Temeljem odluke o pokretanju nabave i postupka javnog nadmetanja, te prikupljanja i otvaranja ponuda, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, povjerenstvo naručitelja je izvršilo ocijenjivanje te je ponuda Zajednice ponuditelja ocijenjenja prihvatljivom i usuglašene su sve odredbe za sklapanje okvirnog sporazuma.
„Zajednicu ponuditelja“ čini četrnaest hrvatskih tvrtki koje zapošljavaju ukupno oko 2500 radnika, pri čemu će se proizvodnja odora obavljati u Hrvatskoj. Radi se o sljedećim tvrtkama: „Kroko International d.o.o Zagreb“ (nositelj ponude zajednice), „Čateks d. D. Čakovec“, „Des-ustanova Split“ (tvrtka s više od 51% zaposlenih invalida), Hemco d.o.o. Đakovo“, „Krojostil d.o.o. Jakovlje“, „Odjeća d.o.o. Zagreb“, „Prvi maj d.d. Laslovo“, „Pro prom d.o.o. Zagreb“, „Šešir d.o.o. Zagreb“, „Štefičar d.o.o. Lepoglava“, „Tekstil uzor d.o.o Split“, „Uriho-ustanova Zagreb (tvrtka s više od 51% zaposlenih invalida), „Vis KG d.o.o. Varaždin“ i „V&V d.o.o. Varaždin“.
Cjelokupna proizvodnja za spomenuti Ugovor sa MORH-om od strane Zajednice ponuditelja, angažiranjem 50 posto kapaciteta može se završiti za oko 50 radnih dana.

„Potpisivanje ovog Ugovora predstavlja značajan događaj za Ministartsvo obrane i Oružane snage, ali i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo, istaknuo je tijekom potpisivanja ministar Vukelić. Kroz ovaj četverogodišnji projekt izrade novih odora osigurat će se i stabilnost i poslovnost ovih 14 kompanija i siguran posao za preko 2000 ljudi. Osim što smo uspjeli dobiti kvalitetan i prepoznatljiv hrvatski proizvod, kroz ovaj projekt uspjeli smo i uštedjeti 50 posto financijskih sredstava iz proračuna jer će izrada nove odore za jednog hrvatskog vojnika godišnje koštati manje od stare odore, a svake godine će se nabavljati 50 posto odora. Očekujemo da će tijekom sljedeće, 2010 godine, nove borbene odore dobiti svi pripadnici oružanih snaga“, istaknuo je ministar Vukelić.

Denis Popović, direktor tvrtke "Kroko – International d.o.o" rekao je da su se prve zamisli o novoj odori hrvatskog vojnika pojavile još 2005. dok su naši vojnici u NATO-voj mirovnoj misiji ISAF-u u Afganistanu nosili odore koje su bile slične američkima i po kojima se nisu razlikovali od njih. Naglasio je kako potpisivanje Ugovora sa MORH-om i izrada prepoznatljive odore koju nosi hravtski vojnik predstavlja veliku preporuku za daljnje poslovanje u inozemstvu, i najavio kako bi prve serije odora trebale biti isporučene za 30-40 dana. „Izradom prepoznatljivih i unificiranih odora, hrvatski vojnik postat će izvozni brand u svijetu“, naglasio je Popović.

Za razliku od starog kompleta koji se sastojao od 22 komada različite vrste opreme i sa godišnjim troškom od 3.960,00 kuna po vojniku, novi komplet odore sastoji se od 15 komada različite vrste opreme sa prosječnim godišnjim troškom od 2.430,00 kuna po hrvatskom vojniku.

 



Priopćenja