Neformalni sastanak ministara obrane zemalja EU u Litvi

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/vinus_06092013_v.jpg

Zamjenica ministra obrane RH Višnja Tafra sudjeluje na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja članica EU koji se  5. i 6. rujna 2013., održava u Vilniusu u Republici Litvi.

Sastankom predsjedaju visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i litavski ministar obrane Juozas Olekas.

Na dnevnom redu sastanka je Privremeno izvješće visoke predstavnice Ashton o Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP), a rezultati rasprave te prijedlozi i ideje država članica poslužit će za sastavljanje konačnog izvješća o ZSOP-u koje će se krajem rujna predstaviti predsjedniku Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyu. Očekuje se donošenje konkretnih prijedloga načina jačanja učinkovitosti, vidljivosti i utjecaja ZSOP-a, unaprjeđivanja razvoja sposobnosti te jačanja europske obrambene industrije.

Ovi su razgovori i priprema za predstojeći sastanak Europskog vijeća (sastanak šefova država i Vlada) posvećen obrani koji će se održati u prosincu 2013. s namjerom donošenja strateških smjernica za daljnji razvoj ZSOP-a i obrambene suradnje u Europi.

Tijekom radne večere ministri će, zajedno s predsjedavajućim Vojnog odbora EU te zapovjednicima operacija EU, raspravljati o aktualnim operacijama EU i njihovoj budućoj perspektivi. Također, očekuje se i rasprava o partnerstvima, kao jednoj od ključnih tema koja pridonosi uspješnosti misija EU na terenu.

Završni dio ministarskog sastanka održat će se 6. rujna kad je predviđena rasprava o budućem smjeru razvoja i prilagodbe europske obrambene industrije novim tržišnim izazovima.



Priopćenja