Neformalni sastanak ministara obrane država Jugoistočne Europe

U zagrebačkom hotelu Westin (Kršnjavog 1), 5. i 6. ožujka 2009. godine, održat će se Neformalni sastanak ministara obrane država Jugoistočne Europe na kojem će sudjelovati ministri obrana država članica A5 Američko-Jadranske povelje – ministri Branko Vukelić, Gazmend Oketa, Zoran Konjanovski, Selmo Cikotić, veleposlanik SAD-a u RH Robert A. Bradtke te zamjenik crnogorskog ministra Draško Jovanović; zatim grčki ministar Vangelis Meimarakis, turski ministar Mehmet Vecdi Gőn?l i mađarski ministar obrane Imre Szekeres, zamjenik bugarskog ministra obrane Spas Panchev, državni tajnici ministarstava obrane Italije Giuseppe Cossiga, Rumunjske Viorel Oancea, Slovenije Uroš Krek, Srbije Dušan Spasojević te pomoćnik glavnog tajnika NATO-a veleposlanik Jiři Šedivy.

Na Neformalnom sastanku ministara pod nazivom ”NATO u Jugoistočnoj Europi: Doprinos miru i stabilnosti kroz euroatlanske integracije” razgovarat će se o izazovima i trendovima sigurnosti u Jugoistočnoj Europi, novim mogućnostima regionalne suradnje u sklopu Američko-Jadranske povelje, ulozi NATO-a u Jugoistočnoj Europi kroz suradnju i pomoć u reformi sigurnosnog i obrambenog sektora, proširenju NATO-a iz perspektive regije euroatlanskih integracija te doprinos država miru i stabilnosti kroz mirovne operacije u svijetu.

Tijekom današnjeg dana održat će se niz bilateralnih susreta, a službeno otvorenje Sastanka održat će se sutra, 6. ožujka u 8,30 sati (hotel Westin, dvorana "Panorama" – 17. kat) uvodnim obraćanjem ministra obrane RH Branka Vukelića i potpredsjednice Vlade RH i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, posebne izaslanice predsjednika Vlade dr. Ive Sanadera. Nakon toga održat će se dvije panel rasprave na temu NATO u Jugoistočnoj Europi: mir i stabilnost kroz euroatlanske integracije i doprinos država JI Europe.

Pozivaju se akreditirani predstavnici medija da poprate službeno otvorenje Sastanka u petak 6. ožujka 2009. u 8,30 sati, (otvoreni dio traje do 9,00 sati) zajedničko fotografiranje ministara u 13,00 sati i konferenciju za novinare u 13,20 sati.

Press akreditacije moći će se preuzeti u predvorju hotela počevši od četvrtka 5. ožujka od 15 sati. Za medijsko praćenje otvorenja Sastanka, mole se predstavnici medija da dođu u hotel Westin u petak do 8,00 sati.

Osoba za kontakt je načelnica Odjela informiranja SOJI-a Emina Lišić, mob: 098-233-480.



Najave