NATO konferencija o energetskoj sigurnosti

Ministar obrane Davor Božinović uvodno će se obratiti na međunarodnoj konferenciji „Sigurnosne prijetnje u nastajanju: Perspektive za energetsku sigurnost u jugoistočnoj Europi“ (Emerging Security Challenges: Prospects for Energy Security in South-Eastern Europe) u petak, 27. svibnja, u hotelu „Dubrovnik“ s početkom u 9 sati.

Riječ je o konferenciji koja se održava 26. i 27. svibnja u Zagrebu, a u organizaciji Ministarstva obrane i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, te uz suorganizaciju NATO-ove Uprave za nove sigurnosne izazove (Energy Security Section, Emerging Security Challenges Division). Osnovna namjera konferencije je raspraviti o rastućim sigurnosnim izazovima, posebice energetskim izazovima i njihovom utjecaju na sigurnost kako u globalnom smislu tako i u regionalnom kontekstu.  Na konferenciji se očekuje sudjelovanje oko 70 sudionika iz država članica NATO-a i država partnera NATO-a (članice Euro-atlantskog partnerskog vijeća, Mediteranskog dijaloga, Istanbulske inicijative za suradnju) te nacionalnih državnih tijela kao i predstavnika iz područja Jugoistočne Europe. Također, konferenciji će nazočiti i zamjenik pomoćnika Glavnog tajnika NATO saveza za rastuće sigurnosne izazove Jamie Shea.

Konferencija će obuhvatiti sljedeće teme: globalni sigurnosni izazovi - posljedice i utjecaj energetske sigurnosti na sigurnosno okružje, razvoj i perspektiva za sigurnosni sektor - fosilna goriva, nekonvencionalni i obnovljivi  izvori energije, pristup država JI Europe prema energetskoj sigurnosti - regionalne ugroze, mogućnost za multilateralnu suradnju, te zaštitu kritične energetske infrastrukture.

Pozivamo vas da medijski popratite uvodni dio konferencije, te dođete u hotel Dubrovnik (Gajeva 1), u petak, 27. svibnja, najkasnije do 8,45 sati.

Osoba za kontakt je načelnica Odjela informiranja SOJI-a Emina Lišić, mob: 098/233 480.

Opširnije o konferenciji



Najave