Nastupni posjet veleposlanice BiH Elme Kovačević-Bajtal u MORH-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/02/2024-02-13-posjet-veleposlanice-bih-1024x683.jpg
Nastupni posjet veleposlanice BiH Elme Kovačević-Bajtal u MORH-u | Foto: MORH/ F. Klen

Ministar obrane Ivan Anušić izrazio je snažnu potporu Republike Hrvatske cjelovitosti Bosne i Hercegovine te njezinom pristupanju europskim političkim i sigurnosnim organizacijama

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić primio je u utorak 13. veljače 2024. godine u Ministarstvu obrane u nastupni posjet veleposlanicu Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj Elmu Kovačević-Bajtal.

Na sastanku ministra Anušića i veleposlanice Kovačević-Bajtal potvrđena je bilateralna suradnja u području obrane između Hrvatske i Bosne i Hercegovine koja je najintenzivnija u području izobrazbe, s obzirom da je dio pripadnika i kadeta iz Oružanih snaga BiH na školovanju u Hrvatskoj.

Razgovaralo se i o aktualnim sigurnosnim izazovima te o situaciji u jugoistočnoj Europi. U tom kontekstu, ministar Anušić istaknuo je kako je Hrvatska usmjerena na svoje neposredno susjedstvo i izgradnju sigurnog i stabilnog okruženja.

Ovom prigodom, ministar je izrazio potporu Republike Hrvatske cjelovitosti Bosne i Hercegovine. “Snažno podupiremo pristupanje Bosne i Hercegovine europskim političkim i sigurnosnim organizacijama. Ovakav put ispravan je ne samo za hrvatski narod u BiH već i za prosperitet i sigurnost cijele Bosne i Hercegovine”, naglasio je ministar.

Ministar je dodao da pomoć Hrvatske Bosni i Hercegovini nikada nije bila jasnija nego zadnjih sedam godina te da će tako i ostati. Ulazak Bosne i Hercegovine u EU i NATO od strateške je važnosti i za Hrvatsku, kao i stabilna i funkcionalna BiH.

“Bosna i Hercegovina država je triju konstitutivnih naroda, a Hrvati Bosne i Hercegovine jedan su od ta tri državotvorna naroda”, poručio je ministar Anušić te istaknuo da Hrvatska odbacuje i osuđuje separatizam dijela političkog spektra u BiH kao i pokušaje unitarizma, preglasavanja i nametanja političkih predstavnika jednog naroda drugom narodu.

U kontekstu suradnje u području obrane, ministar je rekao kako Hrvatska cijeni i potiče napore NATO-a i Europske unije u pružanju podrške Bosni i Hercegovini u jačanju otpornosti u okviru Europskog instrumenta za mir, kojim se jačaju kapaciteti Oružanih snaga BiH. Također, istaknuo je kako će Hrvatska nastavljati pomagati BiH u razvoju ciljeva sposobnosti te će se nastaviti suradnja u razmjeni informacija u upravljanju kriznim stanjima.

Veleposlanica Kovačević-Bajtal zahvalila je hrvatskoj strani na potpori koju Hrvatska pruža Bosni i Hercegovini na njezinom euroatlantskom putu te izrazila uvjerenje kako će se nastaviti uspješna suradnja u području obrane.

Objava Nastupni posjet veleposlanice BiH Elme Kovačević-Bajtal u MORH-u pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53526778471_212941f0b4_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53525876007_4694f0bcc8_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53527090294_f6b9a123dd_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/53526778481_7d7574583d_o.jpg


Priopćenja