Najavljena protupožarna sezona i međuresorna vježba “Sigurnost 24”

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2024/06/2024-06-11-hvz-1024x683.jpg
Najavljena protupožarna sezona i međuresorna vježba 'Sigurnost 24' | Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska spremni za ovogodišnju protupožarnu sezonu, rekao je zapovjednik Zapovjednog operativnog središta GS OSRH RH brigadni general Željko Ljubas

Zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Željko Ljubas sudjelovao je, uz glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića danas 11. lipnja 2024. godine u prostorijama Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Split u Divuljama, na konferenciji za medije povodom predstojeće protupožarne sezone.

Brigadni general Ljubas ovim povodom rekao je kako su Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska spremni za ovogodišnju protupožarnu sezonu te da će ove godine kroz trajanje protupožarne sezone vatrogascima iz zraka pomagati do pet Canadaira CL-415, do šest Air Tractora AT-802, jedan helikopter Mi-171 Sh, jedan zrakoplov Pilatus PC-9 za izviđanje i ostale zadaće te po potrebi bespilotni sustav Orbiter 3.

Pored navedenog, u protupožarnoj sezoni osim snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjeluju i snage Hrvatske ratne mornarice i to s desantnim brodom minopolagačem za prijevoz opreme i ljudi, jednim desantnim jurišnim brodom za prijevoz ljudi te dvije gumene brodice.

Također, u vojarni “4. gardijske brigade Pauci” u Kninu nalazi se jedan vod iz sastava Hrvatske kopnene vojske u jednosatnoj spremnosti za izlazak na teren koji će se angažirati prilikom gašenja požara na otvorenom prostoru po potrebi i na zahtjev glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Sve navedene grane Hrvatske vojske imaju i snage ojačanja u različitim stupnjevima spremnosti koje se mogu angažirati sukladno operativnoj situaciji i zahtjevima.

Angažman Hrvatske vojske u gašenju požara definiran je i koordiniran sukladno Programu aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2024. godini koju je donijela Vlada RH.

Zračne snage s dva aviona Canadair CL-415 od lipnja do listopada bit će u stalnoj pripravnosti za pomoć drugim državama u sklopu rescEU mehanizma.
Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković istaknuo je kako Operativno vatrogasno zapovjedništvo RH obavlja operativne funkcije prikupljanja, objedinjavanja, obrade i distribucije svih informacija i podataka s terena u realnom vremenu, a za potrebe kvalitetne potpore u donošenju kvalitetnih odluka tijekom protupožarne sezone.

Zapovjednik Tucaković pohvalio je, između ostalog i suradnju s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske te je kao novinu ove godine naveo mogućnost praćenja pozicija protupožarnih zrakoplova u realnom vremenu.

Također, rekao je kako prognoze za ljeto predviđaju srednju klasu opasnosti od požara te kako je od početka godine zabilježeno povećanje broja požara u odnosu na isto razdoblje lani od 21.48 %, s puno većom opožarenom površinom.

Ovom prigodom najavljena je i međuresorna vježba “Sigurnost 24” koja će se održati na nekoliko lokacija, na području otoka Raba, Varaždinske županije i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama tijekom ovog tjedna, u cilju provjere funkcioniranja sustava te spremnosti i suradnje svih sastavnica domovinske sigurnosti.

Objava Najavljena protupožarna sezona i međuresorna vježba “Sigurnost 24” pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja