Načelnik GS OS RH na sastanku Vojnog odbora NATO-a u Bruxellesu

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Lovrić s izaslanstvom sudjelovalo je 4. i 5. svibnja 2011. na redovnom zasjedanju Vojnog odbora NATO-a na razini načelnika Glavnih stožera (GS) OS u Bruxellesu.



Tijekom zasjedanja Vojnog odbora NATO-a održani su odvojeni sastanci Vojnog odbora s načelnicima GS Gruzije, Ukrajine i Rusije. Na sastancima je potvrđeno posebno partnerstvo koje NATO ima sa spomenutim državama, pri čemu je posebno istaknut doprinos pojedinih partnera u rješavanju zajedničkih sigurnosnih izazova.

Održan je i poseban sastanak Vojnog odbora s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom, na kojemu se razgovaralo o najvažnijim aktualnim pitanjima iz operacija i transformacije NATO-a. Raspravljalo se i o operaciji „Unified Protector“, a sastanku su prisustvovale i ne-članice NATO-a koje sudjeluju u operaciji.

Također, održan je i sastanak Vojnog odbora s ne-članicama NATO-a koje sudjeluju u operaciji ISAF. Na sastanku su nazočili načelnici GS 50 država koje su uključene u operaciju ISAF. Zapovjednik ISAF-a general David Petraeus upoznao je nazočne preko video veze sa situacijom na terenu. Vojni odbor je potom razgovarao o procesu tranzicije i obuci afganistanskih snaga.

Načelnici su se raspravom o operaciji „Ocean Shield“ dotakli i pitanja borbe protiv piratstva, ističući kako je za uspjeh potreba sveobuhvatni pristup i intenzivna suradnja s EU i državama koje pojedinačno sudjeluju u borbi protiv piratstva.

Na marginama zasjedanja, načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić održao je niz pojedinačnih sastanaka s načelnicima GS s kojima je razgovarao, između ostalog, o operacijama u tijeku i pitanjima bilateralne vojne suradnje.

U izaslanstvu GS OS RH uz načelnika GS OS RH general pukovnika Dragu Lovrića, bili su i načelnik Uprave za planiranje GS OS RH general bojnik Dragutin Repinc i pomoćnica savjetnika za obranu u Uredu predsjednika RH pukovnica Gordana Garašić.



Priopćenja