Na Vladi Prijedlog zakona o Zakladi vojne solidarnosti

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/06/103_sjednica_vlade_rh_v.jpg
Vlada RH na današnjoj sjednici usvojila Konačni prijedlog zakona o Zakladi vojne solidarnosti | Foto: Vlada RH

Vlada RH na današnjoj sjednici usvojila Konačni prijedlog zakona o Zakladi vojne solidarnosti



Vlada Republike Hrvatske na sjednici održanoj u srijedu, 27. lipnja 2018. godine usvojila je Konačni prijedlog zakona o Zakladi vojne solidarnosti, prijedloge Odluka o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u operaciji koalicijskih snaga "Inherent Resolve" te o sudjelovanju pripadnika OS RH u operaciji potpore miru "Sea Guardian" u Sredozemlju, koji će biti upućeni na raspravu i donošenje u Hrvatski sabor.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević predstavio je Konačni prijedlog zakona o Zakladi vojne solidarnosti istaknuvši kako je ovakva potpora potrebna pripadnicima Hrvatske vojske. "Ministarstvo obrane kontinuirano radi na poboljšanju uvjeta života i rada naših djelatnika, vojnika, dočasnika i časnika", rekao je ministar Krstičević.

Konačnim prijedlogom zakona o Zakladi vojne solidarnosti predlaže se osnivanje Zaklade vojne solidarnosti, kojoj je osnivač Republika Hrvatska, a osnivačka prava i obveze u ime Republike Hrvatske ostvaruje Ministarstvo obrane.

Zaklada se osniva radi promicanja humanitarnog djelovanja i potpore zaposlenicima obrambenog resora pri oblicima stradavanja i ugrožavanja njihova socijalnog statusa, pružanja financijske pomoći članovima njihovih obitelji te radi pružanja financijske pomoći za liječenje teško oboljelih osoba.

Zaklada će se financirati iz prihoda od imovine, darovnica te može ostvariti prihode i iz dobiti trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske. Prihodi Zaklade bit će i od dragovoljnih novčanih priloga zaposlenika u obrambenom resoru koja se, na temelju njihove pisane dragovoljne izjave, kontinuirano odbijaju iz neto mjesečne plaće. Drugi prihodi Zaklade su stjecanje prihoda od donacija te aktivnosti koje se odnose na organiziranje dobrotvornih koncerata i slično.

Odlukom o sudjelovanju pripadnika OS RH u operaciji koalicijskih snaga "Inherent Resolve" predloženo je u 2018. i 2019. godini upućivanje do tri pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije, a Odlukom o sudjelovanju pripadnika OS RH u operaciji potpore miru "Sea Guardian" u Sredozemlju u 2018. godini upućivanje do 50 pripadnika OS RH s brodom Hrvatske ratne mornarice.

U operaciji "Sea Guardian" brod Hrvatske ratne mornarice bio bi angažiran oko 30 dana u prostoru ispred Jadranskog mora te bi provodio neborbene zadaće s težištem na doprinos stvaranju cjelovite pomorske situacijske slike uz identifikaciju plovila te uočljivosti snaga na moru radi odvraćanja mogućih ugroza i potpore NATO strateškom komuniciranju.



Priopćenja