MORH-ov helikopter gasio požar na Jankomiru

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/pozar_15042014_v.jpg
Foto: HRZ i PZO/S. Crnec

Helikopter Mi-171Sh iz sastava Eskadrile višenamjenskih helikoptera (EVH) 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a  u popodnevnim je satima, u ponedjeljak, 14. travnja 2014., upućen na područje Jankomira u Zagrebu, kako bi pomogao u gašenju velikog požara koji je izbio u pogonima tvrtke za preradu industrijskog otpada C.I.O.S.


Zahtjev za pomoć u gašenju MORH-u je uputila Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), nakon čega je odmah iz Lučkog poletio helikopter opremljen  sa specijalnim vjedrom, tzv. bambi bucketom, u koji stane dvije do tri tone vode. Toliko se u jednom naletu može ispustiti na područje zahvaćeno požarom. 

S obzirom da se vatra koja je izbila u pogonima C.I.O.S-a brzo širila, a situaciju dodatno otežavao jak vjetar i nepristupačan teren, pomoć iz zraka koju je pružao helikopter HRZ i PZO-a bila je itekako važna za stavljanje požara pod kontrolu.

Helikopter Mi-171Sh sudjelovao je u gašenju požara jučer, u vremenu od 15.55 do 20.00 sati pri čemu je ostvario 40 letova u trajanju od 3 sata i 35 minuta, te je utrošio 2700 litara goriva i izbacio 74 tone vode.



Priopćenja