MORH o navodnom zataškavanju informacija iz ISAF-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/tn_MORH_208x139-7.jpg

Vezano uz medijske napise, a povodom Izviješća o sudjelovanju pripadnika OSRH u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu, od 1. travnja 2012. do 31. ožujka 2013., Ministarstvo obrane očituje se kako slijedi:

Ministarstvo obrane RH i Glavni stožer OSRH izviješćuju o svim događajima vezano uz pripadnike OSRH primjenjujući praksu NATO-a, te niti u jednom trenutku ne dovodeći u pitanje sigurnost svojih pripadnika i saveznika na terenu.

U konkretnom slučaju koji se dogodio 8. svibnja 2012. u operaciji ISAF u Afganistanu, Ministarstvo obrane nije ništa zataškalo, kao što se navodi u nekim medijima. Tome u prilog ide i činjenica da je isti slučaj opisan u Izviješću  o sudjelovanju pripadnika OSRH u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu od 1. travnja 2012. do 31. ožujka 2013. (str. 5).

Ono što je ključno za ovaj događaj je to da su se pripadnici hrvatskog kontingenta u trenutku incidenta, koji se dogodio na području Regionalnog zapovjedništva Sjever (RC North),   nalazili oko 700-800 metara udaljeni od mjesta na kojem se dogodio napad. U tom napadu otvorena je pješačka vatra na pripadnike ANA-e (Afganistanske narodne armije) i američkog tima.

Pripadnici OSRH nisu bili meta napada, nisu odgovarali na vatru, niti su napuštali prvobitnu poziciju. Na navedeni napad odgovorili su pripadnici ANA-e i američkog tima nakon čega su se pobunjenici povukli. U incidentu nije nitko ozlijeđen niti je pričinjena veća materijalna šteta.

S obzirom da pripadnici OSRH nisu aktivno sudjelovali u navedenom događaju, kakvi nisu neuobičajeni za područje operacije ISAF, procijenjeno je da nema niti razloga da se o tom incidentu posebno izviješćuje javnost.



Priopćenja