Ministri obrane EU u Zagrebu o obrambenim prioritetima, strateškoj reviziji PESCO-a i budućnosti EU obrane

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/03/20200305-ministri-eu-02-1024x683.jpg
Ministri obrane EU u Zagrebu o obrambenim prioritetima, strateškoj reviziji PESCO-a i budućnosti EU obrane | Foto: MORH / F. Klen

Krstičević: Neformalnim ministarskim sastankom dali smo doprinos snažnijoj Europi u svijetu punom izazova što je i moto hrvatskog predsjedanja

Drugog dana neformalnog sastanka ministara obrane država članica Europske unije, u četvrtak, 5. ožujka 2020. godine u hotelu Westin u Zagrebu održane su dvije radne sjednice kojima je predsjedao visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Uz domaćina neformalnog sastanka ministara obrane država članica Europske unije potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, na sjednicama su sudjelovali ministri obrane država članica Europske unije.

Ministri obrane EU u Zagrebu o obrambenim prioritetima, strateškoj reviziji PESCO-a i budućnosti EU obrane | Foto: MORH / F. Klen

Prva radna sjednica o zajedničkim izazovima i obrambenim prioritetima država članica EU

Tema prve radne sjednice bila je rasprava o obrambenim prioritetima na kojoj su ministri obrane razmijenili mišljenja o zajedničkim izazovima i prioritetima u nadolazećem razdoblju. U tom kontekstu, održana je i rasprava o prioritetima na području EU obrane.

Ministar obrane Krstičević u svom je obraćanju naglasio važnost nastavka implementacije i konsolidacije obrambenih inicijativa EU, posebice onih usmjerenih na snaženje obrambenih sposobnosti. „Nužno je na odgovarajući način uključivati procese, zaključke i rezultate ovih inicijativa u nacionalne procese obrambenog planiranja, uključujući kroz financijski aspekt“, rekao je ministar Krstičević.

U tom kontekstu, istaknuo je ulogu Europskog obrambenog fonda (European Defence Fund – EDF) koji bi u narednom financijskom razdoblju 2021.-2027. godine trebao osigurati značajna sredstva za ulaganje u istraživanje i razvoj ključnih sposobnosti EU poručivši: „Programi Fonda ujedno predstavljaju izvrsnu priliku za hrvatsku obrambenu industriju čiji su kvalitetni proizvodi prepoznati širom svijeta. Upravo je razvoj industrijske i istraživačke dimenzije EU obrane jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a“.

Ministri obrane EU u Zagrebu o obrambenim prioritetima, strateškoj reviziji PESCO-a i budućnosti EU obrane | Foto: MORH / F. Klen

Druga radna sjednica o strateškom pregledu PESCO-a i strateškom kompasu

Na drugoj radnoj sjednici raspravljalo se o strateškom pregledu PESCO-a i prijedlogu o izradi strateškog kompasa.

Istaknuto je kako je PESCO inicijativa trenutno u fazi strateškog pregleda koji će pružiti nova saznanja u cilju poboljšanja njene provedbe usmjerene prema razvoju novih obrambenih sposobnosti i kapaciteta EU. Govoreći o PESCO-u, ministar Krstičević je naglasio kako je ključno osigurati koherentnost PESCO-a s drugim aktivnostima, kako na razini EU-a i NATO-a, tako i na nacionalnoj razini.

U pogledu nužnosti strateškog promišljanja o budućnosti europske obrane, ministri su razmijenili mišljenja o potrebi izrade strateškog dokumenta – kompasa. Riječ je o prijedlogu koji bi državama članicama kroz svojevrsne smjernice pomogao u prevođenju političke razine ambicije u konkretne obrambene sposobnosti. Ministar Krstičević tom je prilikom naglasio važnost pragmatičnog pristupa strateškom promišljanju EU obrane, uz nužno izbjegavanje dupliciranja kapaciteta EU-a i NATO-a.

Ministri obrane EU u Zagrebu o obrambenim prioritetima, strateškoj reviziji PESCO-a i budućnosti EU obrane | Foto: MORH / F. Klen

Zahvala ministra Krstičevića visokom predstavniku Borrellu i kolegama ministrima na sadržajnoj i konstruktivnoj raspravi te doprinosu jačanju sigurne Europe

Po završetku radnih sjednica održana je konferencija za medije na kojoj su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell iznijeli stajališta.

Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska prvi put bila domaćin neformalnog sastanka ministara obrane Europske unije u sklopu predsjedanja Vijećem Europske unije istaknuvši: „Kao domaćinu, drago mi je što je ovo bio uspješan i sadržajan sastanak, a posebno zahvaljujem visokom predstavniku Borrellu i kolegama ministrima na sadržajnoj i konstruktivnoj raspravi i vjerujem da ćemo svi doprinijeti jačanju sigurne Europe“.

Ministri obrane EU u Zagrebu o obrambenim prioritetima, strateškoj reviziji PESCO-a i budućnosti EU obrane | Foto: J. Regovic / PIXSELL / EU2020

Krstičević: Neformalnim ministarskim sastankom dali smo doprinos snažnijoj Europi u svijetu punom izazova što je i moto hrvatskog predsjedanja

Tom prigodom, ministar se osvrnuo i na raspravu s neformalnog sastanka ministara obrane država članica EU poručivši: “Završenim neformalnim ministarskim sastankom dali smo doprinos snažnijoj Europi u svijetu punom izazova što je i moto hrvatskog predsjedanja”.

Doprinos MORH-a predsjedanju Vijećem EU kroz četiri prioriteta u području sigurnosti i obrane

Ujedno je podsjetio na četiri prioriteta u području sigurnosti i obrane za koje se Ministarstvo obrane zalaže za vrijeme predsjedanja Vijećem Europske unije: provedbu obrambenih inicijativa Unije, jačanje EU i NATO suradnje, jačanje napora Unije na području jugoistočne Europe u domeni obrane i sigurnosti te razvijanje industrijske i istraživačke dimenzije.

“Na radnim sjednicama smo razgovarali o daljnjem jačanju europske obrambene suradnje i razmijenili smo mišljenja o strateškim operativnim i obrambenim prioritetima Europske unije te izradi mogućih smjernica u području sigurnosti i obrane – strateškom kompasu, o provedbi PESCO projekata i nastavku jačanju suradnje NATO-a i Europske unije”, rekao je ministar Krstičević naglasivši kako Hrvatska smatra da su Europska unija, NATO i Ujedinjeni narodi komplementarne organizacije i kako je nužno zajedničko i koordinirano djelovanje u cilju doprinosa uspostavi sigurnog okruženja.

Poručio je kako Europska unija danas ima niz alata za djelovanje, ali ako želi biti globalan akter sigurnosti mora biti fleksibilnija i brža izrazivši nadu da će u tom pogledu pomoći i obrambene inicijative kao što su PESCO i Europski obrambeni fond kroz koje želimo razvijati potrebne sposobnosti podsjetivši na jučerašnji potpisani Sporazum o suradnji u okviru PESCO projekta “Kibernetički timovi za brzi odgovor i međusobna pomoć u kibernetičkoj sigurnosti” s Litvom kao koordinatoricom zaključivši: Ovaj PESCO projekt je značajan i zbog europskih, ali i naših nacionalnih sposobnosti koje razvijamo u sklopu Zapovjedništva za kibernetički prostor”.

Ministri obrane EU u Zagrebu o obrambenim prioritetima, strateškoj reviziji PESCO-a i budućnosti EU obrane | Foto: J. Regovic / PIXSELL / EU2020

Borrell: Pohvaljujem Hrvatsku na izvrsnoj organizaciji sastanka ministara obrane EU

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell u svom je obraćanju potvrdio izvrsnu suradnju Republike Hrvatske s državama članicama Europske unije zahvalivši Hrvatskoj i ministru Krstičeviću na angažmanu tijekom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Također je zahvalio na dolasku glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

“Ovo je prvi put da sam predsjedao neformalnim ministarskim sastankom i ovom prilikom pohvaljujem hrvatski trud i ministra Krstičevića na nevjerojatnoj organizaciji”, rekao je Borrell osvrnuvši se na raspravu s neformalnog sastanka: “Tijekom ovog neformalnog sastanka dotakli smo se vrlo važnih tema od strateške važnosti te sve onoga što moramo činiti po tom pitanju u godinama koje su pred nama”.

Naglasio je kako su jedna od tema sastanka bila i operacije Europske unije gdje se raspravljalo o operativnim prioritetima i vojnim operacijama i misijama Europske unije koje pridonose izgradnji stabilnosti i sigurnosti: “Imamo šest operacija u kojima sudjeluje 5000 tisuća vojnika iz Europe”.

Također je potvrdio kako je NATO neophodan za sigurnost i stabilnost Europe poručivši: “Želimo osnažiti suradnju EU i NATO-a koja mora biti komplementarna”.

Borrell je ujedno napomenuo kako su ministri obrane tijekom sastanka razmijenili mišljenja o tome kako poboljšati vlastite sposobnosti i mogućnosti unutar postojećih PESCO projekata.

Zaključno je potvrdio kako se danas razgovaralo i o novoj inicijativi – strateškom kompasu koja uključuje krizno upravljanje, sposobnosti, politike, zaštitu. “Glavna zadaća ove inicijative bit će identificirati glavne prijetnje s kojima se suočava Europska unija. Ono što mi u Europi trebamo je stvoriti zajedničku stratešku kulturu jer naime zbog različite povijesti i kulturoloških razlika, prijetnju doživljavamo i definiramo na različite načine”, poruka je Borrella.

Flickr

Objava Ministri obrane EU u Zagrebu o obrambenim prioritetima, strateškoj reviziji PESCO-a i budućnosti EU obrane pojavila se prvi puta na MORH.

    Ministri obrane EU u Zagrebu o obrambenim prioritetima, strateškoj reviziji PESCO-a i budućnosti EU obrane

    Foto: MORH / F. Klen

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-06.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-07.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-08.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-09.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-10.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-11.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-12.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-13.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-14.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-15.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-16.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-17.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-18.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministri-obrane-eu-u-zagrebu-o-obrambenim-prioritetima-strateskoj-reviziji-pesco-a-i-buducnosti-eu-obrane/20200305-ministri-eu2020hr-zg-19.jpg


Priopćenja