Ministri Banožić i Grlić Radman u pratnji predsjedniku Vlade Plenkoviću u Ukrajini

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/05/morh-1024x607.jpg

Ministar Banožić nazočit će vojnoj paradi i na prijemu u Uredu predsjednika Ukrajine, a predviđen je i bilateralni sastanak s ministrom obrane Ukrajine Andriyom Taranom

Ministar obrane Mario Banožić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, u pratnji predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, boravit će u službenom posjetu Ukrajini gdje će od 22. do 23. kolovoza 2021. sudjelovati na Inauguracijskom summitu Krimske platforme, u povodu obilježavanja 30. obljetnice neovisnosti Ukrajine.

U Kijevu će se tom prigodom predsjednik Vlade Plenković s izaslanstvom sastati s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskijem te predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom.

Krimska platforma je novi, međunarodni koordinacijski format, na inicijativu Ukrajine s ciljem poboljšanja učinkovitosti međunarodnog odgovora na aneksiju Krima, odgovora na rastuće sigurnosne izazove, sprječavanja daljnjeg kršenja ljudskih prava te osiguranja zaštite žrtava.

Platforma će djelovati na razini predsjednika država i vlada, ministara vanjskih poslova, međuparlamentarnih skupina i mreže stručnjaka.

Tijekom Inauguracijskog summita predviđeno je usvajanje zajedničke deklaracije o potvrđivanju posvećenosti neovisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine i postavljanju okvira međunarodne politike prema Krimu.

U sklopu posjeta Ukrajini, ministar Banožić nazočit će 24. kolovoza 2021. vojnoj paradi na Trgu neovisnosti te na prijemu u Uredu predsjednika Ukrajine, a predviđen je i bilateralni sastanak s ministrom obrane Ukrajine Andriyom Taranom u Marijunskyy palači.

Program:

Nedjelja, 22. kolovoza

Susret predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s bivšim predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom (Hotel Hyatt, A. Tarasove 5A)

Ponedjeljak, 23. kolovoza

9.00 Sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s predsjednikom Vlade Ukrajine Denisom Šmihalom (Ured predsjednika Vlade Ukrajine, Institutska 7)

9.45 Izjava za medije dvojice predsjednika vlada

11.30 Početak Inauguracijskog summita Krimske platforme (Kijevski međunarodni kongresni centar Parkovy, 16a Parkova road)

Predsjednik Vlade Plenković u ponedjeljak će se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem te zajedno sa šefovima izaslanstava obići Ured Krimske platforme, gdje će prezentaciju o radu platforme održati predsjednik Zelenskij.

Utorak, 24. kolovoza

10.00 Ministar obrane Mario Banožić na vojnoj paradi na Trgu neovisnosti

15.00 Prijem ministra obrane Banožića u Uredu predsjednika Ukrajine

16.00 Bilateralni sastanak ministra Banožića s ministrom obrane Ukrajine Andriyom Taranom u Marijunskyy palači

Objava Ministri Banožić i Grlić Radman u pratnji predsjedniku Vlade Plenkoviću u Ukrajini pojavila se prvi puta na MORH.



Najave