Radni sastanak o Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga RH

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/kupari_28092013_v.jpg

Danas, u subotu 28. rujna 2013. je u Kuparima (Dubrovnik) organiziran radni sastanak predstavnika MORH-a i Oružanih snaga RH, na kojem su prezentirani rezultati provedbenih analiza vezanih uz izradu Dugoročnog plana razvoja (DPR-a) Oružanih snaga RH, a na kojem je uz ministara obrane Antu Kotromanovića i načelnika GS OS RH general pukovnika Dragu Lovrića sudjelovao i predsjednik Vlade RH, Zoran Milanović.

Premijer Milanović odazvao se pozivu MORH-a i OS RH, obzirom da je riječ o ključnom, strateškom dokumentu kojim se usmjerava razvoj Oružanih snaga RH u idućih 10 godina.

Cilj DPR-a je utvrditi vojne sposobnosti koje će se razvijati i održavati u narednom razdoblju (od 2014. do 2023.) te financijske okvire i dinamiku njihovog dostizanja.

Predviđeno je da se tijekom mjeseca studenog održi javna rasprava i konzultacije u okviru Vijeća za obranu. Nakon toga prijedlog DPR-a naći će se pred Vladom RH, a do kraja godine trebao bi u Saborsku proceduru.

Usvajanjem ovog strateškog dokumenta, Sabor iskazuje odlučnost u provedbi reforme obrambenog sustava i obvezuje da se osiguraju resursi potrebni za dostignuće ciljeva utvrđenih ovim Planom.

Novi DPR se oslanja na preporuke Strateškog pregleda obrane (SPO), dokumenta kojeg je Vlada RH usvojila na sjednici 25. srpnja 2013. a koji je polazište za osnovne smjerove nastavka obrambene reforme i razvoja Oružanih snaga RH.



Priopćenja