Ministar Vukelić primio veleposlanika EU Vandorena

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/vukelic_05102010_v.jpg

Ministar obrane Branko Vukelić primio je danas u utorak 5. listopada 2010. veleposlanika Paula Vandorena, šefa delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj. Ministar Vukelić je u razgovoru s veleposlanikom Vandorenom istaknuo ulogu i angažman Oružanih snaga RH u međunarodnim mirovnim misijama uključujući i misije EU, pri čemu je naglasio kako će Hrvatska, kao što je odgovorna članica NATO-a biti uskoro i odgovorna i vjerodostojna članica Europske unije.

Vukelić je napomenuo kako se Hrvatska pruža aktivan doprinos procesima vezanim uz Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku Europske unije, a poznato je i kako će Hrvatska sa svojim Oružanim snagama biti uključena u drugoj polovici 2012 godine u projektu EU borbene skupine koju predvodi Njemačka što također predstavlja i konkretan doprinos razvoj obrambenim sposobnostima EU.

Veleposlanik Vandoren izrazio je pozitivan stav o hrvatskom doprinosu Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici Europske unije pri čemu je istaknuo kako je jedan od glavnih argumeneta u prilog ulasku Hrvatske u EU upravo činjenica da članstvom Hrvatske se konkretno doprinosi trajnom osiguranju mira i stabilnosti u regiji. U tom kontekstu Hrvatska će predstavljati svojevrsni most EU-a prema drugim zemljama regije. Vandoren je pritom izrazio i nadu kako će zatvaranje poglavlja 31. Vanjska, sigurnosna i obrambena politika proći prema planiranoj dinamici.





Priopćenja