Ministar Vukelić na sastanku ministara obrane EU trojke

Ministar obrane Branko Vukelić sudjelovao je u ponedjeljak u Bruxellesu na sastanku s Trojkom EU-a, na kojem je sugovornike upoznao s daljnjim planovima za hrvatsko sudjelovanje u mirovnim misijama.


"Upoznao sam sugovornike o našim planovima o daljnjem sudjelovanju Hrvatske u mirovnim misijama diljem svijeta, pod okriljem UN-a ili EU-a. Posebno želim istaknuti da smo počeli s pripremama za donošenje odluke o sudjelovanju mirovnoj misiji EU-a u Čadu", rekao je ministar Vukelić.
Hrvatska je najavila da će, u mirovnu misiju u Čad poslati 15 vojnika, ukoliko to, sukladno uobičajenoj proceduri, odluči Hrvatski sabor.
Na sastanku s Trojkom EU-a sudjelovali su i ministri obrane ostalih zemalja kandidata za EU Makedonije i Turske te Norveške i Islanda, koje su izvan EU-a, ali su u NATO-u.
Sastanak EU trojke s ministrima obrana zemalja kandidata za članstvo u EU i europskih članica NATO-a, koje nisu EU članice, uobičajeni je format za upoznavanje partnera o tijeku i zaključcima sastanaka ministara obrane EU-a. Hrvatska na tim sastancima sudjeluje od studenoga 2004. godine.

Priopćenja