Ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvom posjetio Talijansku Republiku

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2022/04/2022-04-13-mo-rim-01-1024x645.jpg
Ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvom posjetio Talijansku Republiku | Foto: MORH

Ministri su pohvalili bilateralnu i multilateralnu obrambenu suradnju posebice suradnju u okviru NATO-a i Europske unije.

Ministar obrane Mario Banožić s načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiralom Robertom Hranjem i izaslanstvom, posjetio je u srijedu, 27. travnja 2022. godine Talijansku Republiku. Bilateralni posjet održan je na poziv ministra obrane Talijanske Republike.

Na radnom sastanku ministri su osudili brutalnu agresiju Rusije na Ukrajinu. Iskazali su zabrinutost razvojem situacije koja je u potpunosti srušila europsku sigurnosnu arhitekturu te poništila pozitivan efekt dugogodišnjih napora izgradnje mjera sigurnosti i povjerenja. Složili su se oko potrebe nastavka pomaganja Ukrajini i njezinom narodu kako bi ustrajali u borbi i otporu ruskoj agresiji.

Ministri su razmijenili stavove oko aktualnih inicijativa u okviru NATO-a i Europske unije posebice Strateškog kompasa kao i Strateškog koncepta uoči Summita u Madridu.

Izrazili su zadovoljstvo zajedničkim sudjelovanjem u brojnim NATO i EU misijama i operacijama. Razgovarali su i o sigurnosnoj situaciji u Jugoistočnoj Europi, posebno istaknuvši misiju KFOR i njezin veliki značaj za stabilnost tog područja u kojoj hrvatske i talijanske oružane snage sudjeluju s najvećim kontingentima.

Ministar Mario Banožić posebno je naglasio stavove Hrvatske o Bosni i Hercegovini i važnost donošenja izbornog zakona koji će omogućiti legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u vlasti i institucijama BiH.

Bilateralna obrambena suradnja Hrvatske i Italije najintenzivnija je u području zrakoplovstva i mornarice. Ministri su izrazili spremnost za daljnje produbljivanje suradnje, a jedno od područja bit će i sklapanje sporazuma o prekograničnoj suradnji.

Zemlje imaju razvijenu i regionalnu suradnju kroz inicijative DECI i ADRION. Susret je bio prilika ministru Gueriniju za najavu ministarskog sastanka ADRION inicijative koji će se održati u Italiji.

Ministri su izrazili zadovoljstvo održanim sastankom i razmjenom mišljenja te još jednom potvrdili vrlo dobre obrambene odnose dviju susjednih i prijateljskih zemalja.

Ministar Banožić pozvao je talijanskog kolegu Guerinija u uzvratni posjet Hrvatskoj.

Objava Ministar obrane Mario Banožić s izaslanstvom posjetio Talijansku Republiku pojavila se prvi puta na MORH.

  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52032836057_595ffc3555_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52033916043_aea521a032_o.jpg
  • https://farm66.staticflickr.com/65535/52034126274_5528c0ac1d_o.jpg


Priopćenja