Ministar nacionalne obrane Kanade u posjetu MORH-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/cad_ministar_A1v_13012009_v.jpg

U sklopu dvodnevnog posjeta Republici Hrvatskoj u MORH-u je 13. siječnja boravilo izaslanstvo Ministarstva nacionalne obrane Kanade na čelu s ministrom nacionalne obrane Peterom MacKayom. Goste je na službenim razgovorima primilo hrvatsko izaslanstvo u kojem su između ostalih bili ministar obrane RH Branko Vukelić, načelnik GS OSRH general zbora Josip Lucić te ravnatelj Uprave za obrambenu politiku Pjer Šimunović.

Nakon bilateralnih razgovora Kanađani su razgledali tehničko-taktički zbor u predvorju Doma HV-a "Zvonimir", nakon čega je uslijedila kratka izjava za medije dvojice ministara. Ministar Vukelić razgovore je ocijenio iznimno dobrim. Kanada daje punu potporu ulasku RH u NATO i nedavno je ratificirala Protokol o pristupanju RH Savezu. Bilateralna vojna suradnja će se nastaviti, naročito kad je riječ o izobrazbi naših časnika u Kanadi. Već tijekom ove godine tamo će otići četvorica pripadnika OSRH, kojima će odsad biti olakšavani postupci dobivanja viza. Također, u razgovorima su spomenuta i druga važna područja, poput suradnje na provođenju protupožarne zaštite i akcija spašavanja prilikom bilo kakvih nepogoda, dodao je ministar, naglasivši da postoje mogućnosti i za proširivanje gospodarske suradnje, čemu je mogao poslužiti i rečeni tehničko-taktički zbor. "Suradnja će se razvijati sve bolje i jače", zaključio je Vukelić.

"Danas smo imali vrlo plodonosne razgovore", naglasio je Peter MacKay, uz tvrdnju da će pri ulasku u NATO Kanada Hrvatsku "nastaviti podupirati kao što ju je podupirala i dosada". Kanada je bila ubrzala postupak ratifikacije Protokola o pristupanju RH Savezu, koji je upravo na današnji dan pohranjen u Washingtonu. Hrvatsku je nazvao jedinstvenim primjerom, zemljom koja je u vrlo kratkom vremenu došla do sudjelovanja u promicanju mira diljem svijeta, pritom naglasivši doprinos OSRH u Afganistanu, u kojem su njeni pripadnici "među najboljim vojnicima koje znamo". Također, poželio je i daljnu izmjenu iskustava, jer i Kanada od Hrvatske može mnogo naučiti. Kanadski ministar obrane objavio je i svoj poziv hrvatskom kolegi da uskoro posjeti Kanadu.



Priopćenja