Ministar Krstičević s predstavnicima sindikata

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/sindikat_06122017_v.jpg
Foto: MORH/ J Kopi
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević sa suradnicima iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH održao je u srijedu, 6. prosinca 2017., sastanak s predstavnicima Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, Sindikata djelatnika u vojsci i državnim službama, Nezavisnog sindikata javne, državne i lokalne samouprave RH i Samostalnog vojnog sindikata.

Sastanku su uz ministra Krstičevića nazočili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, pomoćnik ministra za ljudske resurse Zoran Piličić, glavni tajnik Ministarstva Petar Barać i drugi suradnici iz Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

Tom prigodom, ministar Krstičević predstavio je ključna postignuća u prvoj godini mandata te je istaknuo kako je ova godina posvećena vojniku, dočasniku i časniku te poboljšanju materijalnih prava i boljeg standarda, odnosno uvjeta života i rada pripadnika OS RH.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što je u studenom ove godine potpisan novi kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, kojim je zajamčeno povećanje osnovice plaća za šest posto u 2017. godini, te je dodao kako je Vlada osigurala sredstva u Državnom proračunu i za isplatu regresa i božićnice. Također, napomenuo je i kako je završena faza e-savjetovanja o izmjenama i dopunama Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama RH, istaknuvši kako će se izmjenama navedenih poboljšati status državnih službenika.

Na sastanku je također istaknuta važnost donošenja nove Odluke o veličini, sastavu i mobilizacijskom razvoju Oružanih snaga iz veljače 2017. godine. Naime, u skladu s Odlukom iz 2015. godine, iz Oružanih snaga do kraja ove godine trebalo je izići 883 državnih službenika i namještenika, a donošenjem nove Odluke 2017. godine, povećana je brojčana veličina pripadnika i državnih službenika i namještenika u sastavu Oružanih snaga RH i sačuvana su radna mjesta.

Predsjednik sindikata Državnih službenika i namještenika RH Boris Pleša izrazio je zadovoljstvo vrlo dobrom i korektnom suradnjom s MORH-om. „Pokazujete brigu za ljude i za očuvanje i poboljšanje materijalnih prava”, zaključio je Pleša.

Priopćenja