Ministar Krstičević s ministrom obrane Rumunjske Fiforom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/03/ministar_krsticevic_rumunjski_ministar_fifor_-1.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sastao se u utorak, 27. ožujka 2018., u Ministarstvu obrane RH s ministrom obrane Rumunjske Mihaiom-Viorelom Fiforom, koji s izaslanstvom i rumunjskim gospodarstvenicima boravi u dvodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sastao se u utorak, 27. ožujka 2018., u Ministarstvu obrane RH s ministrom obrane Rumunjske Mihaiom-Viorelom Fiforom, koji s izaslanstvom i rumunjskim gospodarstvenicima boravi u dvodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Tijekom sastanka ministri su se usuglasili kako Rumunjska i Hrvatska kao članice NATO-a i EU dijele zajedničke interese i odgovornosti u održanju stabilnog okruženja u Jugoistočnoj Europi.

Ministar Krstićević izrazio je zadovoljstvo uzlaznim trendom bilateralne suradnje naših dviju zemalja, istaknuvši da je suradnja s Rumunjskom od strateškog interesa za Republiku Hrvatsku.

Rumunjski ministar Fifor izrazio je zadovoljstvo suradnjom ministarstava i oružanih snaga Hrvatske i Rumunjske, te je istaknuo mogućnost suradnje i u okviru nedavno pokrenutog PESCO projekta Europske unije.

Razgovaralo se o budućoj suradnji na području zrakoplovstva i inženjerijskih postrojbi te napose na području obrambene industrije. Ministri su istaknuli važnost jačanja gospodarske suradnje, izrazivši potporu suradnji hrvatskih i rumunjskih tvrtki.

Razgovaralo se i o važnosti identificiranja i definiranja strateških prioriteta za potrebe zajedničkog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Zaključeno je kako NATO ostaje značajan stup suradnje, posebice kroz zajedničko sudjelovanje u međunarodnim vojnim misijama i operacijama, pri čemu je naglašeno da Odmjerena prednja prisutnost u Rumunjskoj i Bugarskoj te Ojačana prednja prisutnost u zemljama Baltika i Poljskoj, gdje su pripadnici hrvatskih i rumunjskih oružanih snaga, šalju snažnu poruku solidarnosti i ujedinjenosti političke volje cjelokupnog NATO saveza.

Nakon bilateralnog sastanka, ministri Krstičević i Fifor obišli su taktičko-tehnički zbor vojne opreme i naoružanja u Ministarstvu obrane, a potom su u Hrvatskoj gospodarskoj komori otvorili poslovni susret hrvatskih i rumunjskih predstavnika obrambene industrije.

Tom prigodom ministar Krstičević je istaknuo kako osim u zajedničkom sudjelovanju na međunarodnim vojnim vježbama, prostor za daljnje intenziviranje suradnje ima i u zajedničkom dostizanju NATO Ciljeva sposobnosti, kao i u gospodarstvu. "Otvara se mogućnost suradnje obrambenih industrija, a važan korak ka tome je i ova konferencija", zaključio je ministar Krstičević.

Rumunjski ministar Fifor također je istaknuo dobru vojnu suradnju Rumunjske i Hrvatske te je ujedno izrazio zanimanje za suradnjom na području obrambene industrije, s posebnim naglaskom na hrvatsku pušku, dodavši kako je jačanje suradnje dviju država moguće i na drugim područjima.

Izaslanstva Hrvatske i Rumunjske predvođena ministrima obrane primio je predsjednik Vlade Andrej Plenković te potom i potpredsjednica Vlade, ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, a u pratnji rumunjskih gospodarstvenika posjetili su i tvrtku HS Produkt d.o.o.



 



Priopćenja