Ministar Krstičević s članovima Vojno-diplomatskog zbora

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/12/vdz_12122017_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi
Tradicionalni godišnji prijem za članove Vojno-diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj prigodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana održan je u utorak, 12. prosinca 2017. godine u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske.

Godišnjem prijemu nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-zbora Mirko Šundov, doajen VDZ-a i vojni izaslanik Češke pukovnik Tomasz Svozil uz ostale predstavnike Ministarstva obrane, Oružanih snaga RH te Vojno-diplomatskog zbora.

Ministar Krstičević tom se prigodom osvrnuo na godinu koja je na izmaku, istaknuvši kako je posebna pozornost posvećena izradi temeljnog strateškog dokumenta, Strategije nacionalne sigurnosti te naglasio kako se Zakonom o sustavu domovinske sigurnosti uspostavlja Sustav domovinske sigurnosti kao prvi korak kontinuiranog i dinamičnog procesa razvoja Sustava domovinske sigurnosti.

„Ova Vlada od početka svoga mandata prepoznala je sigurnost kao jedan od temeljnih preduvjeta gospodarskog rasta i sveukupnog razvoja Republike Hrvatske te nastavljamo i dalje razvijati svoje obrambene sposobnosti koje su istovremeno i zajedničke sposobnosti NATO i Europske Unije, kako bi bila spremna odgovoriti na najsloženije izazove u zaštitu svoje sigurnosti i sigurnosti svojih saveznika“, rekao je ministar i dodao kako će pripadnici Oružanih snaga RH i dalje nastaviti sudjelovati u međunarodnim operacijama i misijama.

„I dalje ćemo nastaviti s aktivnim doprinosom uspostavljanju mira i stabilizaciji sigurnosne situacije u svijetu. Nastavit ćemo usko surađivati sa svojim susjedima na projektima i multilateralnim inicijativama od zajedničkog interesa s ciljem osiguranja stabilnosti, mira i razvoja svojih nacija i građana. Nastavit ćemo razvijati i dobre odnose i bilateralnu obrambenu suradnju i s našim prijateljima izvan Europe, s temeljnom i iskrenom željom doprinosa međunarodnoj sigurnosti“, ističe ministar Krstičević i naglašava kako je međunarodna obrambena suradnja jedan od najvažnijih potpornih elemenata ciljevima odgovorne državne politike te da u okviru te suradnje posebno mjesto zauzima upravo vojno-diplomatska suradnja.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov izrazio je zadovoljstvo što na ovom, sada već tradicionalnom skupu, može pozdraviti i zahvaliti svim vojnim izaslanicima akreditiranim u Republici Hrvatskoj na dobroj suradnji i vrlo dobrim odnosima. „Brojni sukobi i globalna kriza nameću potrebu još tješnje i intenzivnije suradnje na svim područjima pa tako i na vojno-obrambenom, a objedinjavanje i dijeljenje resursa je princip budućnosti. Slijednom toga, neupitna je važnost zajedničkog djelovanja i preuzimanja odgovornosti za buduća zbivanja“.

U ime Vojno-diplomatskog zbora obratio se doajen VDZ-a, vojni izaslanik Češke pukovnik Tomasz Svozil koji je zahvalio Zapovjedništvu Hrvatske ratne mornarice što je prigodom putovanja VDZ-a omogućilo obilazak brodova obalne straže i flotile u luci Lora te korištenje Hrvatske ratne mornarice Učka.
„U novoj 2018. godini hrvatskim oružanim snagama želim mnogo uspjeha u planiram aktivnostima i siguran sam kako će se dobra suradnja s našim Vojno diplomatskim zborom nastaviti i tijekom iduće godine“, poručuje pukovnik Svozil.
Pomoćnik ministra obrane za obrambenu politiku Petar Mihatov ovu je priliku iskoristio kako bi naglasio važnost daljnje suradnje Oružanih snaga RH s Vojno-diplomatskim zborom zahvalivši im na iznimnom doprinosu u razvoju i napretku sposobnosti hrvatskih oružanih snaga, odnosno hrvatske obrambene politike.

Godišnji prijem svojim nastupom uveličala je klapa Hrvatske ratne mornarice "Sv. Juraj".

Priopćenja