Ministar Krstičević primio Veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u MORH-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/vp_uk_30112016_v.jpg
Foto: MORH/ J. Kopi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević primio je danas, u srijedu 30. studenog 2016. u nastupni posjet veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Andrewa Dalgleisha.

Ministar Krstičević upoznao je veleposlanika Dalgleisha s ključnim planovima Vlade RH i Ministarstva obrane u narednom razdoblju, istaknuvši da će osim ekonomske reforme,  fokus biti i na izradi Strategije nacionalne sigurnosti te koncepta Domovinske sigurnosti. Ministar Krstičević istaknuo je porast obrambenog proračuna kao prvi doprinos nove Vlade obrambenom sektoru.

Tijekom sastanka obostrano su potvrđeni izvrsni bilateralni odnosi dviju država te rastuća i sadržajna suradnja na području obrane i sigurnosti, osobito zajednički doprinos međunarodnoj sigurnosti kroz sudjelovanje u misijama i operacijama potpore miru te regionalnoj i globalnoj sigurnosnoj situaciji.

Ministar Krstičević naglasio je kako je Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske važan europski saveznik Republike Hrvatske,  kako na bilateralnoj osnovi, tako i u okviru NATO saveza.

Tijekom razgovora sugovornici su se osvrnuli i na sigurnosnu situaciju u regiji, posebice BiH, zaključivši da je najbolji model za stabilizaciju i prosperitet susjedstva nastavak europske i euroatlanske integracije te da će
Hrvatska u tom kontekstu nastaviti pružati svaku potrebnu pomoć prenošenjem iskustava iz procesa pridruživanja NATO savezu i Europskoj uniji, ne samo BiH, nego i svim zemljama u našem okružju.

Veleposlanik Dalgleish potvrdio je nastavak suradnje na području obrambenih sposobnosti i zajedničkog djelovanja u suočavanju s aktualnim sigurnosnim izazovima. Pri tome je naglasio spremnost britanske strane u dijeljenju iskustva i naučenih lekcija u pogledu izrade strateških dokumenata u području nacionalne sigurnosti.

Zaključno, iskazan je obostrani interes za nastavak i dodatno podizanje kvalitete aktivnosti obrambene suradnje dviju zemalja, kako na bilateralnom planu, tako i u okviru multilateralnih organizacija.



Priopćenja