Ministar obrane primio veleposlanika Francuske Republike

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević primio je danas, u utorak, 9. svibnja 2017., u nastupni posjet veleposlanika Francuske Republike u RH Philippea Meunierea.

Tijekom susreta potvrđena je višegodišnja dobra bilateralna suradnja, posebno suradnja ratnih mornarica dviju zemalja, te je usuglašeno mišljenje kako postoji prostor za kontinuitet postojeće, ali i razvoj suradnje na drugim područjima. Ministar Krstičević naglasio je kako dvije partnerske zemlje dijele zajedničke interese, te istaknuo usredotočenost Vlade RH na gospodarstvo i gospodarski oporavak koji predstavljaju podlogu za održavanje i unaprjeđivanje stabilnosti i sigurnosti.

Na sastanku je raspravljena i suradnja dviju država u okviru NATO-a i Europske unije, a ministar Krstičević posebno  je zahvalio na logističkoj potpori Francuske u sklopu sudjelovanja pripadnika Oružanih snaga RH u operaciji EU NAVFOR – ATALANTA u Somaliji. Obostrano je istaknuta i nužnost izbjegavanja dupliciranja napora ove dvije međunarodne organizacije.

Po pitanju aktualnih aktivnosti u Ministarstvu obrane RH posebno je istaknut proces redefiniranja strateških dokumenata iz područja obrane i sigurnosti pri čemu je primarna izrada Strategije nacionalne sigurnosti te Zakona o domovinskoj sigurnosti. U tom kontekstu izražena je zahvala francuskoj strani na partnerski orijentiranoj i vrijednoj raspravi na nedavno održanom okruglom stolu na tu temu.

Govoreći o situaciji u susjedstvu, ministar Krstičević naglasio je važnost zajedničkog djelovanja u procesima daljnje stabilizacije Jugoistočne Europe te izrazio zadovoljstvo skorim ulaskom Crne Gore u punopravno članstvo NATO-a.

Francuski veleposlanik Meunier zahvalio je Hrvatskoj na aktivnom doprinosu međunarodnom miru i sigurnosti. Također, istaknuo je značaj zajedničkog pristupa u rješavanju svih aktualnih sigurnosnih izazova te izrazio zadovoljstvo dugogodišnjim prijateljskim odnosom dviju država i suradnjom u području mornarica. Predsjedanje RH Europskom unijom predstavlja priliku za još intenzivniju i sadržajniju suradnju Francuske Republike i Republike Hrvatske u mnogim područjima pa tako i u obrambenom sektoru.



Priopćenja