Ministar Krstičević na videokonferenciji ministara obrane država EU

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2020/04/20200406-konferencija-2228-1024x683.jpg
Ministar Krstičević na videokonferenciji ministara obrane država EU | Foto: MORH / F. Klen

Moramo se prilagođavati i činiti najbolje što možemo u ovoj situaciji, a sve u funkciji zdravlja i zaštite naših građana, poručuje Krstičević

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u ponedjeljak, 6. travnja 2020. godine na prvoj videokonferenciji ministara obrane Europske unije, kojom je predsjedao visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Na konferenciji se razgovaralo o doprinosu obrambenog sektora u suočavanju s globalnom pandemijom uzrokovanom koronavirusom. Također, razmijenjena su nacionalna iskustva u pružanju vojne potpore civilnom institucijama pri čemu je naglašena potreba za daljnjom suradnjom i solidarnosti zemalja članica EU.

Ministar Krstičević na videokonferenciji ministara obrane država EU | Foto: PIXSELL /Josip Regovic

Reakcija Hrvatske je bila brza i pravovremena, a Hrvatska vojska bila je značajan faktor pomoći zdravstvenom sustavu

Ministar Krstičević tom je prilikom predstavio doprinos Hrvatske vojske, kao dijela sustava domovinske sigurnosti, civilnim institucijama i zdravstvenom sektoru naglasivši da su svi resursi usmjereni na borbu s ovom pandemijom koja je pogodila cijeli svijet. “Reakcija Hrvatske je bila brza i pravovremena, a Hrvatska vojska bila je značajan faktor pomoći zdravstvenom sustavu u borbi protiv pandemije koronavirusa. U vrlo ranoj fazi pojave COVID-a počeli smo s provedbom mjera koje su usmjerene na zdravstvo, sigurnost, obrazovanje i na gospodarstvo”, istaknuo je, naglasivši da su hrvatski vojnici u rekordnom roku, od manje od 72 sata izgradili potpuno autonomni kamp s mogućnošću prihvata 220 oboljelih pacijenata koji će značajno doprinijeti kapacitetima bolničkog sustava za liječenje oboljelih. “I dalje ćemo biti u spremnosti pružiti pomoć zdravstvenim djelatnicima, kojima se još jednom želim zahvaliti na svemu onome što čine za zdravlje ljudi u Hrvatskoj”, poručio je ministar ovom prilikom.

Osvrnuvši se i na nedavni razorni potres u Zagrebu, ministar Krstičević je rekao kako je Hrvatska vojska kao dio sustava domovinske sigurnosti i po pitanju potresa pravovremeno reagirala. “Pružili smo pomoć Gradu Zagrebu i svim civilnim institucijama ovdje u gradu Zagrebu. Bili smo spremni i to ćemo raditi i dalje”.

Krstičević: U cilju pravodobnih i koordiniranih mjera u zaštiti naših snaga u operacijama i misijama diljem svijeta hrvatska Vlada je organizirala strateški prijevoz u Litvu i iz Afganistana

Ministar je posebno naglasio potrebu daljnje suradnje i solidarnosti država članica EU u ovoj situaciji, kao i pravovremeno i koordinirano poduzimanje mjera kako bi se spriječila daljnja eskalacija pandemije. “Nužno je poduzeti pravovremene i koordinirane mjere kako bi zaštitili naše snage u operacijama i misijama”, rekao je Krstičević spomenuvši pritom poduzete mjere i aktivnosti koje pokazuju spremnost Republike Hrvatske za davanjem pomoći i solidarnosti partnerima i saveznicima u vremenima kada se jedino zajedničkim naporima može pobijediti trenutna kriza.

Kao dobre primjere suradnje, spomenuo je strateški prijevoz koji je organizirala Vlada RH, a odnosi se na upućivanje hrvatskog i njemačkog medicinskog tima u NATO aktivnost ojačane prednje prisutnosti u Litvi i zajednički transport odnosno povratak hrvatskih snaga i snaga partnerskih zemalja Albanije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije iz Afganistana.

“Hrvatska će kao predsjedateljica Vijećem Europske unije i dalje zagovarati pravovremenu razmjenu svih iskustava, razmjenu svih informacija. Moramo se prilagođavati i moramo činiti najbolje što možemo u ovoj situaciji, a sve u funkciji zdravlja i zaštite naših građana i u Hrvatskoj i u Europskoj uniji”, zaključio je na kraju Krstičević.

 

Ministar Krstičević na videokonferenciji ministara obrane država EU
 

Flickr fotogalerija

Objava Ministar Krstičević na videokonferenciji ministara obrane država EU pojavila se prvi puta na MORH.



Priopćenja