Ministar Krstičević na sastanku ministara EU u Bruxellesu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/bruxelles_06032017_v.jpg
Izvor: European Union

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je 6. ožujka 2017. u Bruxellesu na zajedničkom sastanku ministara obrane i ministara vanjskih poslova Europske unije.

Ministri su razmotrili napredak provedbe Zaključaka Vijeća iz studenog 2016. o provedbi Globalne strategije EU u području sigurnosti i obrane te su usvojili Zaključke o napretku provedbe.  Zajedničkom sastanku prethodio je neformalni susret u formatu ministara obrane na temu šire strateške rasprave o angažmanu EU-a u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike.

Zajednička sjednica ministara obrane i ministara vanjskih poslova održana je u okviru Vijeća za vanjske poslove, s ciljem razmatranja napretka provedbe Zaključaka Vijeća iz studenog 2016. te usuglašavanja daljnjih smjernica za rad. Uzimajući u obzir Zaključcima utvrđene prioritete i vremenske rokove u vezi izrade modaliteta za njihovu provedbu naglasak rasprave bio je na tri prijedloga za daljnje jačanje europske obrane: stalnoj strukturiranoj suradnji (Permanent Structured Cooperation, PESCO), koordiniranom godišnjem pregledu obrane (Coordinated Annual Review on Defence, CARD) te sposobnostima za planiranje i provedbu vojnih misija s neizvršnim mandatom (Military Planning and Conduct Capability, MPCC).

Sve tri inicijative imaju za cilj efikasniju izgradnju obrambenih sposobnosti i kapaciteta za jačanje uloge EU u okviru sigurnosti i obrane, kroz snažniju suradnju država članica EU.

Na zajedničkom sastanku ministar Krstičević naglasio je kako Republika Hrvatska u načelu podržava predmetne inicijative, no naglašava kako se prilikom utvrđivanja modaliteta njihove operacionalizacije mora voditi računa o transparentnosti, većoj i odgovarajućoj ulozi država članica te stvarnoj komplementarnosti s NATO-om. Pritom treba voditi računa i o efikasnom korištenju ograničenih financijskih resursa te maksimalno izbjegavati dupliciranje struktura i zadaća.

U okviru rasprave o angažmanu Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a, koja je bila tema neformalnog sastanka ministara obrane, ministar Krstičević je istaknuo kako EU treba nastaviti napore u okviru operacija koje vode daljnjoj stabilizaciji neposrednog susjedstva, s posebnim fokusom na migracije i terorizam kao dvije najvažnije prijetnje. U tom smislu naglasio je važnost jačeg angažmana EU-a i u jugoistočnoj Europi, gdje posljednji događaji daju razloga za zabrinutost. Stoga EU, zajedno s NATO-om, treba imati proaktivniju ulogu u rješavanju sigurnosnih izazova i realizaciji europske perspektive zemalja Jugoistočne Europe.

"Snažnija koordinacija te zajedničko i usklađeno djelovanje EU i NATO-a osiguravaju vjerodostojan odgovor na suvremene ugroze i prijetnje europskoj stabilnosti i miru", zaključio je ministar Krstičević.



Priopćenja