Ministar Krstičević na NATO summitu u Bruxellesu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2018/07/nato_summit_bruxelles_11072018_02.jpg
Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i ministar obrane RH Krstičević uoči početka NATO summita u Bruxellesu | Foto: Ured Predsjednice RH

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik GS OS RH general zbora Mirko Šundov, u sklopu izaslanstva Republike Hrvatske sudjeluju na sastanku predsjednika država odnosno vlada NATO-a

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general zbora Mirko Šundov, u sklopu izaslanstva Republike Hrvatske sudjeluju na sastanku predsjednika država odnosno vlada Sjevernoatlantskog saveza (NATO), koji se održava 11. i 12. srpnja 2018. godine u Bruxellesu, Kraljevina Belgija.

Ceremonija svečanog početka NATO summita održana je u srijedu, 11. srpnja 2018. godine u novom sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Uoči NATO summita, ministar Krstičević je istaknuo: "NATO summit koji se održava na razini predsjednika država odnosno vlada NATO-a iznimno je bitan za Hrvatsku i Savez. Cilj summita je jačanje Saveza, jačanje odvraćanja i obrane, jačanje stabilnosti i borba protiv terorizma, jačanje suradnje NATO-a i Europske unije te pravedniju raspodjelu tereta“.

"Na sastanku će se raspravljati i o dva nova Zapovjedništva - Zapovjedništvu za Atlantik i Zapovjedništvu za vojnu pokretljivost s ciljem bržeg i efikasnijeg kretanja opreme, naoružanja i ljudi kroz Atlantik i kroz Europu kako bi bili brži i spremniji odgovoriti ugrozama i rizicima. Također, uspostavit će se inicijativa 4x30 čime NATO želi podići sposobnost podizanja spremnosti na 30 manevarskih bojni, 30 zrakoplovnih jedinica i 30 brodskih jedinica koje će biti u spremnosti u roku od 30 i manje dana. To nisu nove snage, nego postojeće kojima se diže razina spremnosti i prilagodba procesa u okviru NATO-a", istaknuo je Krstičević pojasnivši kako u tome i Hrvatska ima značajnu ulogu.

"Neprestano jačamo sposobnosti Hrvatske vojske te podižemo kvalitetu života i rada vojnika", a nakon dugogodišnjeg uzastopnog pada, ova Vlada je zaustavila pad proračuna prije dvije godine i imamo projekcije za povećanje proračuna i za iduće godine“, poručio je ministar Krstičević naglasivši kako je Republika Hrvatska odgovorna članica NATO saveza te će nastaviti s kontinuiranim povećanjem izdvajanja za obranu prema ciljanih 2% BDP-a.

"Vlada RH donijela je zaključak o predanosti Republike Hrvatske o ispunjavanju obveza investiranja u obranu koje je NATO usvojio na summitu u Walesu 2014. godine. Novim Strateškim pregledom obrane, Strategijom nacionalne sigurnosti i zaključkom Vlade RH, nastavit ćemo s povećanjem izdvajanja za potrebe obrane, uvažavajući fiskalne i ekonomske mogućnosti Republike Hrvatske, te povećanjem udjela troškova opremanja i modernizacije u obrambenom proračunu prema ciljanih 20%, čime će se osigurati daljnji razvoj obrambenih sposobnosti", pojasnio je ministar Krstičević.

Također, dodao je kako je jedna od trajnih zadaća svih članica NATO saveza ulaganje u sigurnost koja je iznimno bitna i za Hrvatsku i za Savez kako bismo se mogli nositi sa svim ugrozama i rizicima. "Hrvatska ima nacionalni plan i sve što je potrebno kako bismo doprinijeli međunarodnoj sigurnosti", poručio je u Bruxellesu ministar Krstičević.

Uoči dolaska američkog ministra obrane Jamesa Mattisa u službeni posjet Republici Hrvatskoj, u petak, 13. srpnja 2018. godine, ministar Krstičević je istaknuo: "Sjedinjene Američke Države su naš ključan partner u području obrane i sigurnosti, a Posebni sastanak ministara obrane Američko-jadranske povelje (A5) na kojemu će sudjelovati i američki ministar Mattis je potvrda da je Republika Hrvatska stabilna i sigurna zemlja te je sigurnosni čimbenik na prostoru jugoistočne Europe".



 

Priopćenja