Ministar Krstičević i general Šundov u posjetu 5. HRVCON-u

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/afgan_151216_v.jpg
Foto: MORH

U nastavku višednevnog posjeta Afganistanu potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov s izaslanstvom doputovali su u Mazar-e-Sharif, u kamp Marmal, gdje se u okviru Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i potporu Sjever (TAAC-N), nalazi većina 5. hrvatskog kontingenta u misiji Odlučna potpora.

Ministru Krstičeviću je po dolasku u 5. HRVCON prijavak podnio zapovjednik kontingenta brigadir Dražen Sebastian. Zapovjednici sastavnica informirali su ministra Krstičevića i načelnika GS OS RH generala zbora Mirka Šundova o zadaćama koje obavljaju u okviru misije Odlučna potpora.

"Vaše zadaće su odgovorne i zahtjevne. Ponosan sam što ste na njih fokusirani, što na naš hrvatski način, doprinosite izgradnji institucija Afganistana. Iz vlastitih iskustava naučili smo da su mirna i stabilna društva preduvjet razvoju. Naša je obveza i zadaća raditi i doprinositi promicanju mira i sigurnosti. Da bi u tome bili što uspješniji, Ministarstvo obrane i ja osobno ću inzistirati na što boljim uvjetima za obavljanje vaših zadaća "Godina koja je pred nama godina je vojnika, dočasnika, časnika, državnih službenika i namještenika, rekao je u svome obraćanju ministar Krstičević te dodao:" Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se uvjeti života i rada, što sigurnijeg obavljanja zadaća, osobito vas u misiji, podignu na što višu razinu."

Obraćajući se pripadnicima 5. HRVCON-a u misiji Odlučna potpora načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov je rekao: "Osobito sam zadovoljan što sam mogao vidjeti kako u kontingentu uspješno djeluju mladost i iskustvo – pripadnici izrasli iz Domovinskog rata i mladi naraštaji. I jedni i drugi pridonose uspješnosti našeg angažmana u Afganistanu. Djelujući u međunarodnom okruženju, učeći, mentorirajući afganistanske snage sigurnosti i sami učimo i nadograđujemo svoje sposobnosti. To je dodana vrijednost našeg sudjelovanja u ovoj misiji. Oružane snage postaju efikasnije", rekao je general Šundov.

Ministra Krstičevića i generala Šundova primio je  zapovjednik TAAC-N brigadni general Andre Bodemann i civilni predstavnik zapovjedništva TAAC-N dr. Robert Klinke. General Bodemann zahvalio je na doprinosu kojega Hrvatska daje u djelovanju ovoga zapovjedništva. Ministar Krstičević je pohvalio aktivnosti koje provodi TAAC-N u ostvarenju ciljeva misije Odlučna potpora, a kojima pripadnice i pripadnici 5. HRVCON-a daju značajan doprinos. 

U nastavku posjeta ministar Krstičević i načelnik Šundov s izaslanstvom posjetili su zapovjedništvo 209. korpusa Afganistanske nacionalne armije, u kampu Shaheen, u kojima djeluju i hrvatski mentori.

General bojnik Mohamand Katawazi, zapovjednik korpusa zahvalio je hrvatskom izaslanstvu na svim naporima koje ulažu naši mentori kako bi afganistanske snage usvojile sposobnosti koje su im potrebne za samostalno djelovanje u jačanju mira i sigurnosti Islamske Republike Afganistan.

    Ministar Krstičević i general Šundov u posjetu 5. HRVCON-u

    Foto: MORH

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-i-general-sundov-u-posjetu-5-hrvcon-u/afg151216-01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-i-general-sundov-u-posjetu-5-hrvcon-u/afg151216-02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-i-general-sundov-u-posjetu-5-hrvcon-u/afg151216-03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-i-general-sundov-u-posjetu-5-hrvcon-u/afg151216-04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-i-general-sundov-u-posjetu-5-hrvcon-u/afg151216-05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-krsticevic-i-general-sundov-u-posjetu-5-hrvcon-u/afg151216-06.jpg


Priopćenja