Ministar Kotromanović u posjetu Makedoniji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/makedonija_09022015_v.jpg
Foto: MOD Makedonija

Ministar obrane Republike Hrvatske, Ante Kotromanović prvog dana službenog posjeta Republici Makedoniji, u ponedjeljak 9. veljače 2015. godine sastao se s makedonskim ministrom obrane Zoranom Jolevskim, a nakon toga i s premijerom Republike Makedonije Nikolom Gruevskim.

Ministari Kotromanović i Jolevski razgovarali su o bilateralnoj obrambenoj i vojno-tehničkoj suradnji, regionalnoj suradnji i inicijativama, te o zaključcima i planovima NATO-a nakon Summita u Walesu. Razmijenili su stavove i o sigurnosno-političkoj situaciji u Jugoistočnoj Europi, pri čemu je hrvatska strana izrazila spremnost pružanja pune potpore zemljama aspiranticama na putu prema euro-atlantskim integracijama, u cilju osiguranja trajne stabilnosti tog područja.Ministar Kotromanović  istaknuo je kako želi potvrditi iznimno dobre bilateralne odnose te čitav niz elemenata koji to potvrđuju, prije svega vojno tehničku suradnju.
"Danas smo potpisali dva sporazuma,Tehnički sporazum o vojno-tehničkoj suradnji za potrebe obrane i Memorandum o razmjeni stručnjaka u području odnosa s javnošću.

Trudimo se i radimo na tome da hrvatske i makedonske oružane snage budu bolje i kvalitetnije. Provodimo zajedničke operacije poput onih na prostoru Afganistana. Tamo smo se mogli uvjeriti u kvalitetu makedonskih vojnika koji su sve svoje zadaće izvršavali na najbolji mogući način. Sretni smo što u Makedoniji imamo prijateljsku zemlju s kojom možemo razvijati kvalitetnu obrambenu suradnju ," istaknuo je ministar Kotromanović.

Na svome euroatlantskom putu Republika Makedonija ima punu hrvatsku potporu, naglasio je Kotromanović te dodao kako Hrvatska smatra da je Makedonija spremna, da je svoje obrambene procese završila, te da se pristupanje NATO-u  mora dogoditi što prije.

"Mi smo za politiku otvorenih vrata. Smatramo da je vrlo bitno za budućnost i sigurnost regije da Makedonija što prije postane članica NATO-a. Nastaviti cemo razvijati našu suradnju u interesu Republike Hrvatske i Republike Makedonije.", zaključio je ministar Kotromanović.

Makedonski ministar obrane Zoran Jolevski zahvalio je na potpori koju Republika Hrvatska, kao članica NATO-a i Europske unije pruža zemljama u regiji, te istaknuo Američko-jadransku povelju (A-5) kao najsnažniji alat za realizaciju euroatlanskih aspiracija Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. "Integracija zemalja iz regije u NATO vrlo je važna za sigurnost i stabilnost cijele regije", naglasio je ministar Jolevski, te dodao da nastavljaju s opsežnim reformama u oružanim snagama, koje su značajne i za makedonsku vojsku ali i za NATO jer će te reforme pomoći da Makedonija u konačnici ima efikasniju, bolju i profesionalniju vojsku.

Također, makedonskoj strani ponuđena je i u idućoj akademskoj godini mogućnost školovanja jednog kadeta na Hrvatskom vojnom učilištu, na studijskim programima Vojno vođenje i upravljanje ili Vojno inženjerstvo.Ministar Kotromanović istaknuo je i mogućnosti stručno-specijalističke obuke u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a u okviru BRAAD inicijative, te od 2016. godine u Zapovjedništvu za potporu.

Na sastanku su ispitani novi modeli u pogledu prijenosa iskustava vezanih uz sigurnost i obrambenu politiku EU. Dgovoren je i nastavak te proširenje školovanja i obuke za pripadnike oružanih snaga Republike Hrvatske i Republike Makedonije. Na sastanku je potvrđena dobra suradnja na području operacija s naglaskom na zajednički angažman u okviru misije Resolute Support u Afganistanu.„Pozdravljam vašu odluku da sudjelujete u sastavu 2. HRVCON-a u misiji Resolute Support u Afganistanu zajedno s ostalim članicama A-5 i uvjeren sam da ćemo uspješno izvršiti sve zadaće kao i u operaciji ISAF“, rekao je ministar Kotromanović.

U kontekstu obrambeno vojno tehničke suradnje, tijekom susreta ministri obrane potpisali su Tehnički sporazum između Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane Republike Makedonije o suradnji u području vojno-tehničke suradnje te obrazovanja i osposobljavanja za potrebe obrane. Sporazumom je obuhvaćena suradnja i angažman hrvatskih stručnjaka s mjernom opremom koji su provodili pregled i ispitivanje helikoptera makedonskog zrakoplovstva, a hrvatska strana zauzvrat je dobila 32 sata leta na simulatoru za Mi helikoptere u makedonskom Središtu za obuku pilota.

Ministar Kotromanović sastao se i s premijerom Republike Makedonije, Nikolom Gruevskim, a razgovarali su o bilateralnoj suradnji dviju država.Zaključeno je da su odnosi Hrvatske i Makedonije tradicionalno prijateljski i bez otvorenih pitanja, a premijer Gruevski  pozdravio je trenutni status i perspektivu obrambene suradnje dviju drzava. Naglasio je i dobru gospodarsku suradnju te istaknuo da je Hrvatska jedan od vodećih trgovinskih partnera Makedonije.  

    Ministar Kotromanović u posjetu Makedoniji

    Foto: MOD Makedonija

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-u-posjetu-makedoniji/makedonija_09022015_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-u-posjetu-makedoniji/makedonija_09022015_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-u-posjetu-makedoniji/makedonija_09022015_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-u-posjetu-makedoniji/makedonija_09022015_04.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-u-posjetu-makedoniji/makedonija_09022015_05.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-u-posjetu-makedoniji/makedonija_09022015_06.jpg


Priopćenja