Ministar Kotromanović na sastanku SEDM inicijative u Sloveniji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/slo_03102013_v.jpg

Ministar obrane Ante Kotromanović sudjelovao je na sastanku SEDM inicijative (South East Defence Ministerial Initiative), u sklopu trodnevnog regionalnog skupa ministara obrane u Brdu kod Kranja, Slovenija.

Ministri su, temeljem izvješća o stanju pojedinih projekata u okviru ove inicijative, raspravljali o pitanjima važnim za njezin daljnji rad. Na sastanku je Gruzija zatražila punopravno članstvo u SEDM-u, što je od ministara zemalja članica prihvaćeno.

Ministar Kotromanović založio se za podizanje učinkovitosti SEDM-a, prvenstveno kroz izbjegavanje dupliciranja i preklapanja projekata i aktivnost,i te specijalizaciju kako projekata, tako i samih regionalnih inicijativa. U svom obraćanju ministar Kotromanović je rekao kako je došlo vrijeme da se ponovno realno sagledaju sigurnosni izazovi te potrebe i ambicije zemalja regije, a potom analiziraju postojeće obrambene sposobnosti i pronađu načini realizacije zadanih ciljeva.

Ministar je također podsjetio kako je RH sljedeće godine domaćin i supredsjedatelj (s Republikom Bugarskom) vježbi SEESIM 14 u okviru SEDM inicijative, koja je pravi primjer regionalnog vlasništva, jer se po prvi put održava pod supredsjedanjem dvije zemlje iz regije.

Na marginama ministarskog sastanka, ministar Kotromanović susreo  se sa zamjenicom pomoćnika ministra obrane SAD-a za Rusiju, Ukrajinu i Euroaziju Evelyn N. Farkas.

Također je nastavio niz bilateralnih sastanaka s kolegama iz regije: ministricom obrane Republike Albanije, Mimi Kodheli, ministricom obrane Crne Gore Milicom Pejanović-Đurišić i ministrom obrane Republike Srbije Nebojšom Rodićem.

    Ministar Kotromanović na sastanku SEDM inicijative u Sloveniji

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-na-sastanku-sedm-inicijative-u-sloveniji/slo_03102013_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-na-sastanku-sedm-inicijative-u-sloveniji/slo_03102013_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-na-sastanku-sedm-inicijative-u-sloveniji/slo_03102013_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-na-sastanku-sedm-inicijative-u-sloveniji/slo_03102013_4.jpg


Priopćenja