Ministar Kotromanović sa zapovjednikom NG Minnesote

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nash_24092013_v.jpg

Ministar obrane Ante Kotromanović primio je danas, u utorak 24. rujna 2013., u službeni posjet general bojnika Richarda Nasha, zapovjednika Nacionalne garde  Minnesote, s kojom Oružane snage RH bilježe 17. godišnju uspješnu suradnju kroz 'State Partnership Program' SAD-a.


Ministar Kotromanović naglasio je kako SAD i Hrvatsku, posebno na području obrane i sigurnosti, veže čvrsto partnerstvo i prijateljstvo. Imamo mnoge zajedničke interese koji nas snažno povezuju kroz naše aktivnosti u NATO-u, ISAF-u i regiji.

Ta suradnja do sada je bila najvidljivija kroz zajedničke vježbe, a pogotovo kroz zajednički multinacionalni CSOMLT tim koji je djelovao u Afganistanu.

Ministar Kotromanović istaknuo je i projekt uspostave Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog centra (Multinational Aviation Training Centre – MATC), a pogotovo projekt obuke za pilote koji se raspoređuju u zračne savjetničke timove u operaciji ISAF, a koji se provodi u Zadru. To su neki od ključnih projekata u kojima će suradnja sa zračnom komponentom NG Minnesote u budućnosti doći do punog izražaja.

I ministar Kotromanović i general bojnik Nash zaključili su kako je važno nastaviti i s novim oblicima suradnje, poput potpore vojske civilnim institucijama u kriznim situacijama, u borbi protiv nesreća i katastrofa, primjerice poplava, požara itd.

Tu je također važna i suradnja s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje (DUZS). 

Na kraju je zaključeno kako će se, pored odlične obrambene suradnje, istražiti i mogućnost proširenja suradnje RH i Minnesote na području ekonomije, odnosno turizma i poljoprivrede.

Generala Nasha u posjet je primio i načelnik Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Lovrić.

    Ministar Kotromanović sa zapovjednikom NG Minnesote

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-primio-u-posjet-zapovjednika-nh-minnesote-general-bojnika-richarda-nasha/nash_24092013_01.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-primio-u-posjet-zapovjednika-nh-minnesote-general-bojnika-richarda-nasha/nash_24092013_02.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-primio-u-posjet-zapovjednika-nh-minnesote-general-bojnika-richarda-nasha/nash_24092013_03.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/ministar-kotromanovic-primio-u-posjet-zapovjednika-nh-minnesote-general-bojnika-richarda-nasha/nash_24092013_04.jpg


Priopćenja