Ministar Kotromanović na sastanku ministara obrane NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/nato_family_22102013_v.jpg

U okviru priprema za NATO summit 2014. koji će se održati u listopadu u Velikoj Britaniji, započeo je danas 22. listopada 2013. u Bruxellesu dvodnevni sastanak ministara obrane zemalja članica NATO-a.

Ministarski sastanak predstavlja prvi u nizu pripremnih sastanaka ministara obrane u susret summitu sljedeće godine, a delegaciju Republike Hrvatske predvodi ministar obrane Ante Kotromanović.

Glavne teme sastanka obuhvatile su rasprave o poboljšanju obrambenih sposobnosti Saveza, očuvanju postignutog napretka u Afganistanu i dostignute razine sposobnosti i interoperabilnosti u području operacija, te nastavku suradnje u okviru Vijeća NATO-Rusija.

Prva radna sjednica ministara obrane bila je posvećena poboljšanju obrambenih sposobnosti Saveza u cilju dostizanja NATO-ove razine ambicije. U tom kontekstu, raspravljalo se o kibernetičkoj obrani, proturaketnoj sposobnosti Saveza te procesu reforme NATO agencija. Slijedom zaključaka s NATO summita u Chicagu 2012. kada je lansirana inicijativa Pametne obrane, ministrima je predstavljen ostvareni napredak u pogledu provedbe 20 projekta u okviru navedene inicijative. Također, predstavljena je mogućnost produbljenja multinacionalne suradnje u području izgradnje sposobnosti u okviru Koncepta vodećih nacija u izgradnji sposobnosti, ideje razvijene po uzoru na model vodećih zemalja, koji je uspješno primijenjen u regionalnim zapovjedništvima operacije ISAF u Afganistanu. Tijekom druge radne sjednice raspravljalo se o inicijativi Povezanih snaga u kontekstu priprema za summit 2014.

Drugi dan ministarskog sastanka, 23. listopada 2013., započet će sjednicom u formatu Vijeća NATO-Rusija kojoj će po prvi put prisustvovati ruski ministar obrane Sergey Shoygu, a tijekom kojeg bi se razmijenila mišljenja o trenutnim međunarodnim sigurnosnim pitanjima u Afganistanu i o situaciji na Bliskom istoku, kao i o nastavku uspješne praktične obrambene i vojne suradnje u područjima od zajedničkog interesa. Dvodnevni sastanak će završiti sjednicom u ISAF formatu, tijekom kojeg se očekuje usvajanje Procjene strateškog planiranja za novu NATO misiju, nakon 2014. u Afganistanu, Resolute Support te usvajanje Implementacijskog plana rezolucije VS UN-a 1325 o ženama, miru i sigurnosti u okviru NATO vođenih operacija i misija. Također, očekuje se kako će navedenom sastanku prisustvovati afganistanski ministar obrane te visoki predstavnici EU-a i UN-a za Afganistan.

Po završetku ministarskog sastanka NATO članica, u organizaciji Savezne Republike Njemačke kao vodeće zemlje, održat će se sastanak ministara obrane davateljica snaga u Regionalnom zapovjedništvu – Sjever (RC – North) operacije ISAF, a glavne teme sastanka bit će međunarodni angažman tijekom 2014. godine te nakon 2014. u okviru nove NATO vođene misije Resolute Support.



Priopćenja