Ministar Kotromanović na Parlamentarnoj skupštini NATO-a

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/panel_12102013_v.jpg

Ministar obrane RH Ante Kotromanović je, zajedno sa svojim slovenskim kolegom, ministrom obrane Republike Slovenije, Romanom Jakičem, danas, u subotu 12. listopada, sudjelovao u radu Parlamentarne skupštine NATO-a u Dubrovniku.

Dvojica ministara u sklopu zasjedanja Odbora za obranu i sigurnost, pred brojnim europarlamentarcima održala su panel diskusiju „Pametna obrana“. Načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Drago Lovrić, na Odboru za obranu i sigurnost sudjelovao je prezentacijom „Razvoj hrvatskih oružanih snaga u svjetlu sigurnosnih izazova 21. stoljeća“.


Ministar obrane RH Kotromanović je istakao kako nedavno proširenje EU na RH predstavlja snažnu poruku zemljama regije o tome kako se predan i uporan rad na reformama nagrađuje. Također, naglašavajući važnost regionalne obrambene suradnje u okolnostima u kojima se zemlje saveznice sve češće nalaze u situaciji opadajućih obrambenih proračuna i sve manjih izdvajanja za obranu, ministar Kotromanović je rekao: „Dobra posljedica ekonomske krize koja nas je sve zadesila je ta što nas je prisilila da izađemo iz uskih okvira, da više surađujemo, da dijelimo ideje i troškove te da zajednički pronalazimo nova rješenja i nove oblike suradnje na području obrane“.

Republike Hrvatska i Slovenija imaju, kako je naglasio slovenski ministar obrane Roman Jakič, tradiciju geografske i povijesne bliskosti, i obje zemlje daju prioritetnu važnost regionalnoj obrambenoj suradnji.
Jednako tako Hrvatska i Slovenija, složila su se dvojica ministara, osjećaju odgovornost prema zemljama JI Europe, i svojim primjerom kontinuirane dobrosusjedske suradnje žele pokazati put drugim zemljama u regiji.
 „Naša misija bit će ispunjena, a stabilno euroatlantsko okruženje bit će stvoreno kada sve zemlje regije postanu članovi iste obitelji“, zaključio je ministar Roman Jakič.

Načelnik GS OSRH, general zbora Drago Lovrić je u svom izlaganju pojasnio postojeći sigurnosni i strateški okvir u kojem se RH nalazi, njegove potencijalne izazove, prijetnje i rizike te ulogu hrvatskih OS u tim okolnostima. Podsjećajući na niz aktivnosti pomoći civilnoj zajednici koje hrvatske OS sustavno provode, general zbora Lovrić je rekao „Kao mala država s ograničenim proračunom posebno smo zainteresirani za nabavku opreme koja se može koristiti za dvojne namjene, koje imaju civilnu i vojnu svrhu, i koje se mogu zajednički upotrijebiti kroz NATO i EU projekte. Prvenstveno se ovdje radi o obalnim ophodnim brodovima za Obalnu stražu, brodovima za slučaj ekoloških nesreća na moru, helikopterima i brodovima za traganje i spašavanje te protupožarnim zrakoplovima“.    

Vezane fotogaleije

    Odbor za obranu i sigurnost - panel ministar Kotromanović

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odbor-za-obranu-i-sigurnost-panel-ministar-kotromanovic/panel_12102013_01.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odbor-za-obranu-i-sigurnost-panel-ministar-kotromanovic/panel_12102013_02.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odbor-za-obranu-i-sigurnost-panel-ministar-kotromanovic/panel_12102013_03.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odbor-za-obranu-i-sigurnost-panel-ministar-kotromanovic/panel_12102013_04.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odbor-za-obranu-i-sigurnost-panel-ministar-kotromanovic/panel_12102013_05.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odbor-za-obranu-i-sigurnost-panel-ministar-kotromanovic/panel_12102013_06.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/odbor-za-obranu-i-sigurnost-panel-ministar-kotromanovic/panel_12102013_07.JPG


Priopćenja