Ministar Kotromanović uputio brzojav sućuti obitelji generala Agotića

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/imra_agotic_19032012_v-1.jpg

Ministar obrane Ante Kotromanović uputio je brzojav sućuti obitelji iznenada preminulog generala zbora Imre Agotića, prvog zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

"Sa velikim žaljenjem sam primio vijest o iznenadnom odlasku generala Imre Agotića. U ovom teškom trenutku želim vam u svoje ime i ime svih djelatnika Ministarstva obrane i pripadnika Oružanih snaga RH izraziti najdublju sućut zbog odlaska Vašeg supruga i oca, našeg velikog generala i iznimnog čovjeka Imre Agotića.

Njegova predanost obavljanju časne i odgovorne dužnosti tijekom Domovinskog rata, kao i njegov nemjerljiv doprinos i požrtvovnost u stvaranju i razvoju Oružanih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane ostat će trajno u sjećanju svih onih koji su ga poznavali i imali čast s njime raditi.

Poštovana obitelji, iako znam da u ovom trenutku ne postoje riječi kojima bi mogao ublažiti vašu bol, znajte da su uz Vas, u ovom teškom trenutku, svi pripadnici Ministarstva obrane i njegovih Oružanih snaga" stoji u tekstu brzojava ministra Kotromanovića.

General zbora Imra Agotić, prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i veteran Domovinskog rata rođen je 12. siječnja 1943. godine u Gorjanima (Đakovo). Bio je pripadnik Oružanih snaga RH od 1991. godine.

Dana 2. srpnja 1991. godine, tada s činom pukovnika, general Agotić odlazi iz bivše JNA i stavlja se na raspolaganje Predsjedniku Republike Hrvatske, koji ga  svojom Odlukom od 10. kolovoza 1991. godine postavlja za v.d. načelnika stožera Zbora narodne garde i vršitelja dužnosti zapovjednika ZNG-a.

U listopadu 1991. godine Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman imenuje ga Glavnim pregovaračem s predstavnicima bivše jugoslavenske vojske o njihovom napuštanju teritorije RH. Mjesec dana kasnije promaknut je u čin general-bojnika.

Odlukom Predsjednika RH u siječnju 1992. godine general Imra Agotić je imenovan za prvog zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Na Dan državnosti 1995. godine promaknut je u čin general-pukovnika Hrvatske vojske.

U ožujku 1996. godine general Agotić je imenovan pomoćnikom načelnika Glavnog stožera OSRH za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Ovu dužnost obnaša do 21. veljače 2000. godine kada ga Predsjednik RH imenuje svojim pomoćnikom za obranu i vojna pitanja.

Danom 31. prosinca 2002. godine general  Agotić umirovljen je kao djelatna vojna osoba, prije čega je promaknut u čin generala zbora. Predsjednik Republike imenuje ga 1. veljače 2003. godine svojim savjetnikom za nacionalnu sigurnost. Dužnost je obnašao do 2005. godine.

Također, general Agotić bio je i sudionik pregovora o odlasku JNA iz Republike Hrvatske, te član Državne komisije za odnose s UNPROFOR-om.

Za osobni doprinos u obrani Republike Hrvatske odlikovan je visokim državnim odličjima i medaljama. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata, Spomenice Domovinske zahvalnosti, Reda Nikole Šubića Zrinskog, Reda Bana Jelačića, Reda Hrvatskog trolista, kao i medalja Bljesak, Ljeto '95. i Oluja.





Priopćenja