Ministar Kotromanović sa veleposlanikom Vandorenom

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/sef_eu_del_20032012_v.jpg

Ministar obrane Ante Kotromanović sastao se danas, u utorak, 20. ožujka sa šefom Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanikom Paulom Vandorenom.


Na početku sastanka ministar Kotromanović zahvalio se veleposlaniku Vandorenu na osobnoj i potpori Delegacije u pristupanju Hrvatske u Europsku uniju, istaknuvši kako je  i provedeni referendum za pristupanje RH Europskoj uniji bio uspješan i zbog uloženog truda Delegacije i informiranja građana o značajima ulaska Hrvatske u EU. Istaknuo je kako Republika Hrvatska već sudjeluje niz godina u provedbi Zajedničke obrambene i sigurnosne politike EU, pri čemu je kao primjer istaknuo dosadašnji, ali i  sljedeći angažman OS u sklopu Borbene skupine EU pod vodstvom Njemačke, koja će biti u stanju pripravnosti u drugoj polovici 2012. godine. Ministar je upoznao veleposlanika Vandorena i sa inicijativama sa zemljama u regiji u smislu primjene koncepta tzv. Pametne obrane i korištenja zajedničkih obrambenih kapaciteta, istaknuvši za primjer uspostavljenu suradnju na standardizaciji obuke pilota sa Češkom. "Izuzetno nam je važna stabilnost i sigurnost regije, snažno podržavamo regionalne inicijative, te smatramo kako Hrvatska može svojim primjerom pomoći zemljama regije na njihovom putu u euroatlanske integracije", naglasio je Kotromanović.

Veleposlanik Vandoren se složio sa ulogom RH u regiji, te naglasio kako Europska unija cijeni doprinos koji Hrvatska daje u razmjeni iskustava sa zemljama regije. Naglasio je kako je u zadnjih nekoliko godina učinjen veliki napredak , a što potvrđuje i sada izvjesno punopravno članstvo RH u Europskoj uniji, za što predstoji proces ratfifikacije svih 27 zemalja članica. "Republika Hrvatska svojim iskustvima svakako služi kao primjer ostalim zemljama regije da ispunjavanjem uvjeta i preuzetih obveza,  pristupanje EU je svakako moguće", naglasio je veleposlanik Vandoren.

Ministar Kotromanović i veleposlanik Vandoren razgovarali su i o daljnjem preustroju Oružanih snaga, kao i o glavnim smjernicama novih strateških dokumenata obrane s naglaskom na opremanje i modernizaciju OSRH.

    Ministar Kotromanović sa veleposlanikom Vandorenom

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/mo-sa-efom-europske-delegacije-20032012/sef_eu_del_20032012_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/mo-sa-efom-europske-delegacije-20032012/sef_eu_del_20032012_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/mo-sa-efom-europske-delegacije-20032012/sef_eu_del_20032012_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/mo-sa-efom-europske-delegacije-20032012/sef_eu_del_20032012_4.jpg


Priopćenja