Ministar Kotromanović sa članovima češkog Odbora za obranu

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/ceh_mo_20042012_v.jpg

Ministar obrane Ante Kotromanović susreo se danas, u petak, 20. travnja sa članovima Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost Senata Republike Češke, a koji se nalaze u službenom posjetu Odboru za obranu Hrvatskog sabora. Uz članove Odbora sastanku je nazočio i veleposlanik Republike Češke u RH, Karel Kühnl.


Ministar Kotromanović zahvalio se na posjetu čeških senatora Ministarstvu obrane, istaknuvši kako je djelovanje i uloga odbora za obranu u nadzoru rada oružanih snaga od iznimne važnosti u obje zemlje. „Kao bivši član takvog odbora znam koje su vaše odgovornosti, i sada kao ministar obrane potičem da se članovi našeg Odbora uključe u najznačajnija pitanja obrane, kao što je npr. donošenje važnih dokumenata iz područja obrane“, istaknuo je ministar Kotromanović. Ministar je istaknuo i kako dvije prijateljske zemlje imaju dugogodišnju dobru bilateralnu obrambenu suradnju, a čemu ide u prilog i nedavna zajednička inicijativa helikopterske obuke u zb Zemunik. Također, zahvalio se na dugogodišnjoj potpori Republike Češke na hrvatskom putu u EU.

Voditelj češkog izaslanstva i predsjednik Odbora za vanjsku politiku, obranu i sigurnost, senator Jozef Regec zahvalio se u ime članova Odbora na prijemu, istaknuvši kako su tijekom posjeta Hrvatskom Saboru imali priliku razmijeniti mnoga iskustva po pitanju nacionalne obrane. Na sastanku je  bilo i riječi o NATO konceptu „Smart defense“, odnosno mogućnosti udruživanja sredstava i resursa obrane u uvjetima smanjenih obrambenih proračuna, a za koji su se sugovornici složili da će biti  i jedna od tema koja će dalje razmatrati i na nadolazećem NATO summitu u Chicagu (SAD) u svibnju.

Također razgovaralo se i o suradnji unutar incijative Višegradske skupine, kao i budućem angažmanu u sklopu NATO operacije ISAF u Afganistanu.

Članove češkog Senata, u nastavku posjeta, primiila je i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

    Kotromanović sa članovima češkog senata

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-sa-lanovima-ekog-senata/ceh_mo_20042012_1.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-sa-lanovima-ekog-senata/ceh_mo_20042012_2.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-sa-lanovima-ekog-senata/ceh_mo_20042012_3.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-sa-lanovima-ekog-senata/ceh_mo_20042012_4.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-sa-lanovima-ekog-senata/ceh_mo_20042012_5.jpg


Priopćenja