Ministar Kotromanović sa časnicima OSRH koji se upućuju u misiju UN-a u Siriji

Slika https://www.morh.hr/wp-content/uploads/2017/10/mo-promatraci_sirija_11052012_v.jpg

Ministar obrane Ante Kotromanović primio je danas, u petak, 11. svibnja dvojicu časnika OSRH koji se ovih dana upućuju u mirovnu misiju UN-a u Siriji – UNSMIS (United Nations Supervision Mission in Syria), a riječ je o pukovniku Goranu Božiću i bojniku Vladimiru Plečku, pripadnicima OSRH koji su do sada već sudjelovali u nekoliko mirovnih misija UN-a.

U svom obraćanju ministar Kotromanović je istaknuo kako je prisutnost UN snaga u Siriji prilika za početak dijaloga i stabilizacije te zemlje, te  kako se RH kroz aktivan doprinos u mirovnim misijama UN-a, NATO-a i EU-a  već dokazala u očuvanju i izgradnji mira diljem svijeta i od zemlje primateljice prerasla u zemlju davateljicu međunarodne pomoći u mirovnim inicijativama. „Pred vama je vrlo zahtjevna i odgovorna zadaća. Uspostavom promatračke misije u Siriji otpočinje nova faza u rješavanju sirijske krize. Čvrsto sam uvjeren da ćete zahvaljujući i svom iskustvu iz Domovinskog rata, ali i višekratnim sudjelovanjem u misijama potpore miru, i ovoj misiji dati značaj doprinos za njen uspješan mandat, i da ćete opravdti povjerenje međunarodne zajednice u pripadnike OSRH koje su izgradili sudjelujući u brojnim mirovnim misijama diljem svijeta“, naglasio je ministar Kotromanović.

Pukovnik Goran Božić i bojnik Vladimir Plečko, koji će u misiji UNSMIS biti raspoređeni u svojstvu vojnih promatrača, i ranije su sudjelovali u mirovnim misijama UN-a. Pukovnik Božić do sada je sudjelovao u mirovnoj misiji UN-a u Sierra Leone i Sudanu, te NATO operaciji ISAF u Afganistanu, dok je bojnik Plečko bio u prvih 10 časnika OSRH koji su upućeni u misiju UN-a u Sierra Leoneu (1999. godine), inače prvu UN misiju u kojoj je započeo angažman pripadnika OSRH, te jedan od prvih časnika upućenih u misiji UNMOGIP u Indiji i Pakistanu.

Misija UNSMIS u Siriji uspostavljena je Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2043 od  21. travnja 2012. i popunjavat će se, prema sadašnjem planu UN-a, do broja od 300 vojnih promatrača te potrebnim brojem civilnog osoblja.  Rezolucija  poziva na prekid pokreta vladinih snaga u gradovima, prekid uporabe teškog naoružanja u gradovima, izvlačenje vladinig snaga i teškog naoružanja iz gradova i njihova okružnja, kako bi se osigurao prekid oružnog nasilja, te u konačnici, trajan prekid svih oblika nasilja.

Upućivanje pripadnika OSRH u misiju UNSMIS u Siriji Hrvatski sabor odobrio je Odlukom od  4. svibnja 2012.


    Kotromanović sa časnicima OSRH koji se upućuju u misiju UN-a

  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-sa-asnicima-osrh-koji-se-upuuju-u-misiju-un-a/mo-promatraci_sirija_11052012_v.jpg
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-sa-asnicima-osrh-koji-se-upuuju-u-misiju-un-a/bozic_1105201.JPG
  • https://www.morh.hr/wp-content/gallery/kotromanovi-sa-asnicima-osrh-koji-se-upuuju-u-misiju-un-a/plecko1105201.JPG


Priopćenja